Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Az ENSZ felszólította Pakisztánt, hogy télre állítsa le az afgánok kitoloncolását

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felszólította szerdán Pakisztánt, hogy a télre állítsa le az országban illegálisan tartózkodó afgán menekültek kitoloncolását.

„A UNHCR felszólítja a pakisztáni kormányt, hogy állítsa le a tömeges visszatoloncolást, tekintettel a közeledő télre, hiszen a fagy életeket követelhet Afganisztánban” – mondta Babar Baloch, a főbiztosság szóvivője a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. „Kétségbeesett nőkről, gyerekekről és férfiakról van szó, akik tömegével hagyják el Pakisztánt” – tette hozzá.

Az UNHCR követeli, hogy az afgánok visszatérése hazájukba önkéntes alapon történjen, valamint hogy a pakisztáni hatóságok kíméljék meg a nemzetközi védelemre szoruló embereket.

Az iszlámábádi vezetés október végén jelentette be, hogy november 1-jétől kitoloncolnak minden külföldit,

aki nem rendelkezik hivatalos beutazási vagy tartózkodási engedéllyel. Szárfaráz Bugti pakisztáni belügyminiszter akkor felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedés kiterjed a Pakisztánban illegálisan tartózkodó, nagyjából 1,7 millió afgánra is.

Kapcsolódó tartalom

A pakisztáni hatóságok szerint eddig már több mint 400 ezer afgán hagyta el Pakisztán területét. November elseje óta a pakisztáni rendőrség házról házra jár, hogy ellenőrizze a bevándorlók okmányait.

Az ellenőrzéseket Karacsi kikötővárosával kezdték, ahol afgánok százezrei élnek. Több ezren bujkálni kezdtek a kényszerű kitoloncolástól tartva, illetve attól, hogy veszélybe kerül az életük, amint visszatérnek a fanatikus iszlamista tálibok uralta hazájukba.

Ajánljuk még