Aktuális

Orbán Viktor a biztonsági kihívásokról és a háborúkról is tárgyalt Svájc vezetőivel

Sörösüveggel támadtak rá egy jobboldali politikusra Hollandiában

Hétfő este, két nappal a választások előtt támadás érte Thierry Baudet jobboldali, holland politikust, a Fórum a Demokráciáért (FvD) nevű párt vezetőjét.

Baudet-nek egy választási kampányrendezvényen kellett volna részt vennie, amikor a támadás történt. Pártja közlése szerint Baudet-t támadója egy sörösüveggel többször fejbe vágta egy bárban, az észak-hollandiai Groningenben. Szemtanúk szerint a támadó azt kiabálta, hogy „végeztem a fasizmussal”.

Baudet fejsérüléseket szenvedett, és a groningeni egyetemi kórházba szállították kezelésre – közölte az FvD az X-en. Az incidensben egy biztonsági őr is megsebesült. A támadásról készült felvételek a közösségi médiában terjedtek el.

A rendőrség szóvivője szerint egy embert őrizetbe vettek. Kedden a hatóságok közölték, hogy az elkövető egy kiskorú fiú volt, kihallgatása folyamatban van.

Pártja egyelőre nem adott tájékoztatást a politikus jelenlegi állapotáról, azt viszont megosztották a nyilvánossággal, hogy Baudet-t a tarkóján találta el egy sörösüveg, és a halántékának szélén, majd támadója közvetlenül a szeme mellett is megütötte.

Az FvD közölte, hogy a keddre tervezett zwolle-i kampányrendezvényt lemondták, egészségügyi és biztonsági okokra hivatkozva. A rendőrség tájékoztatott, hogy a szemtanúk kihallgatása, és a hétfőn este rögzített kamerafelvételek elemzése még folyamatban van.

Mark Rutte holland miniszterelnök „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte a támadást.

„Már korábban is mondtam, és most megerősítem: el a kezekkel a politikusoktól” – írta Rutte az X-en.

Thierry Baudet-t októberben is megtámadták a belgiumi Ghentben. A jobboldali politikus a ghenti egyetemen egy diákszervezet által szervezett konferencián tartott előadást, amikor támadója egy esernyővel többször fejbe vágta. Baudet kisebb agyrázkódást szenvedett.

Ajánljuk még