Baleset

Gázolt a vonat, hosszabb menetidőkre kell számítani

Felszámolták a bandavezérek búvóhelyeit, több mint ezer migránst fogtak el a hétvégén a Vajdaságban

| Szerző: hirado.hu
Folyamatosak a rendőrségi akciók a magyar-szerb határ szerbiai oldalán. A razziák láthatóan eredményesek: a hétvégén mindössze három határsértővel szemben intézkedtek a hazai oldalon. Közben a magyar kormány is közzétett egy videót, amely bemutatja, milyen módszerekkel próbálnak átjutni a migránsok a határkerítésen, és ezzel mekkora károkat okoznak.

Már csak a szemétkupacok és az eldobált útlevelek emlékeztetnek a migránsok búvóhelyére Királyhalom mellett, a Vajdaságban. A helyeik szerint a migránsok bandavezérei tanyázhattak itt korábban.

Kapcsolódó tartalom

„A rendőrök lakossági bejelentések alapján találták meg ezt a helyet, begyűjtötték az említett migráns bandavezéreket, majd a helyiek kivonultak és felszámolták, felgyújtották az ottmaradt sátrakat. A kezemben is van egy török útlevél, több ilyen is található az elhagyott és kiürített táborban” – számolt be a Híradót tudósító Mészáros György.

A szerb rendőrség október 28-án indított átfogó migránsrazziát.

Kommandósok jelentek meg az észak-vajdasági településeken és a határtérségen. A razziák hetek óta tartanak, aminek a királyhalmiak szerint meg is lett az eredménye.

Kapcsolódó tartalom

A rendőri ellenőrzéseknek köszönhetően sem nagyobb csoportok, sem embercsempészek által tartott táborok nincsenek a falu területén.

A szerb belügyminiszter szerint

szombat hajnalban több mint ezer migránst gyűjtöttek be és szállítottak el Zombor területéről.

Bratislav Gasic elmondta: kiderült, hogy a helyiek sokszor segítették a migránsokat.

Kapcsolódó tartalom

„A rendőrség különleges egységeinek akciója mindaddig tart, amíg az utolsó embercsempészt is letartóztatják Szerbiában” – mondta Bratislav Gasic szerb belügyminiszter.

A magyar kormány közösségi oldalán közben újabb videó jelent meg, amely bemutatja, hogy a migránsok milyen módszerekkel próbálnak átjutni a határkerítésen.

Kapcsolódó tartalom

Flexekkel és erővágóval is nekiestek már a határkerítésnek. De nemcsak a határzárat, magukat

a határvédő egyenruhásokat is rendszeresen megtámadják.

A nyár derekáig több mint 261 millió forintos kárt okoztak a kerítésben.

Rétvári Bence államtitkár a videóban azt mondja: miközben Magyarország az egész Európai Unió külső határát védi, amire eddig kétmilliárd eurót költött a magyar állam – addig Brüsszel semmilyen segítséget nem nyújt ehhez.

„Brüsszel egyszerre vak és süket,

hiszen nem hajlandó meghallani Magyarország kérését, hogy szálljon be az EU külső határának védelmébe. Nem látja, hogyan ostromolják a magyar déli határt” – hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kapcsolódó tartalom

A tömeges migráció miatt a kormány új, átfogó idegenrendészeti törvényt nyújtott be a parlamentnek. Horváth József biztonságpolitikai tanácsadó szerint

az a cél, hogy Magyarország elkerülje a nyugat-európai országok által elkövetett hibákat.

„A kormány most olyan szigorításokat hoz, amelyekkel üzen is az illegális migránsoknak. Azt üzeni, hogy Magyarország nem az a hely, ahová úgy lehet bejönni, hogy utána a kiskapuk között évekig, vagy akár évtizedig lehet a hatóságokat kijátszva lavírozni” – magyarázta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

A magyar és a szerb hatóságok akciói láthatóan eredményesek:

péntektől vasárnapig mindössze három határsértővel szemben intézkedtek.

Kiemelt kép: A szerb rendőrség által lezárt egykori Bácska mezőgazdasági birtok és környéke Horgos közelében, ahol migránsok lövöldöztek 2023. október 27-én (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Ajánljuk még