Időjárás

Mutatjuk, mikor érkezik a tél – jönnek az első hópelyhek

Elszabadultak az indulatok és a lángok az albán parlamentben

Elszabadultak hétfőn az indulatok az albán törvényhozásban, a jövő évi költségvetés elvi szavazásán. Ellenzéki képviselők füstszórókkal zavarták meg a parlamenti ülést, hogy így tiltakozzanak a szerintük tekintélyelvű kormányzás ellen. A biztonsági őröknek is be kellett avatkozniuk, hogy ne alakuljon ki verekedés. Az akció miatt a teremben tűz ütött ki, amit végül maguk a képviselők oltottak el.

 

@hirado.hu Füst és tűz az albán parlamentben #hiradohu #hírek #alban #parlament #zavargas #tiltakozas #ellenzek #koltsegvetes #szavazas #politika #kulfold #tuz #fust #fyp #fy #foryou #foryoupage #nekedbe #neked ♬ original sound – hirado.hu


Székeket halmoztak egymásra hétfőn az ellenzéki Demokrata Párt képviselői az albán parlamentben, így várva a jövő évi költségvetésről szóló szavazásra érkező miniszterelnököt. Az akciót többen videóra vették. Később a füstgyertyák is előkerültek: az üléstermet pillanatok alatt vörös és zöld füst töltötte meg. A helyzet akkor vált veszélyessé, amikor az egyik látványelem tüzet okozott, ami a bútorokra is átterjedt. A lángokat végül sikerült eloltani.

Forrás: M1

Az ellenzék azért kezdett az akcióba, mert a képviselők szerint a nemzetgyűlés nem képviseli az albánok érdekeit. Ugyanakkor parlamenti bizottságot akarnak felállítani a miniszterelnök és más vezető kormánytisztviselők feltételezett korrupciós ügyeinek kivizsgálására. A Demokrata Párt vezetője azzal vádolta a kormányt, hogy

megpróbálja elhallgattatni az ellenzéket a parlamentben.

„Az ellenzék harca, amelyben nincs visszaút, ma újabb győzelmet aratott és igazságot szolgáltat” – magyarázta a Demokrata Párt vezetője, volt albán miniszterelnök, aki azzal vádolja a jelenlegi kormányfőt, hogy ő áll az ellene korrupció miatt folyó büntetőeljárás mögött.

Forrás: M1

A rendbontás ellenére a kormányzó Szocialista Párt, amelynek többsége van a 140 tagú törvényhozásban, egy gyors szavazással, 5 perc alatt lezárta az ülést. A különböző költségvetési tételekről később várható tárgyalás.

„Biztos vagyok benne, hogy az albánok nem követik az ellenzék ilyen jeleneteit a parlamentben. A költségvetés, amelyet most elvi szinten jóváhagytunk, 400 millió euró pluszt a fizetések emelésére, a történelem legnagyobb béremelését irányozza elő, amelyből az ápolók, mintegy harmincezer tanár, tűzoltók és rendőrök részesülnek” – mondta az ülés után szocialisták parlamenti frakcióvezetője.

Forrás: M1

A politikus szerint a tiranai kormány az eddigi legnagyobb költségvetést készül elfogadni, amely a kétszerese a szocialisták hatalomra kerülésekor elfogadott 2013-as büdzsének.

Kiemelt kép: Az ellenzéki Albán Demokrata Párt képviselői füstbombát dobnak a tiranai parlament üléstermében 2023. november 20-án (Fotó: MTI/AP/Florian Abazi)

Ajánljuk még