Rendkívüli

Bajnokok Ligája-döntőt rendezne Magyarország

Háború a Hamász ellen: újabb mérföldkőhöz ért az izraeli hadsereg szárazföldi művelete

A Gázai övezet északi részében fekvő Dzsabálíja várost és menekülttábort kezdték megtisztítani az izraeli erők a Hamász iszlamista terrorszervezet egységeitől és infrastruktúrájától – tudatta az izraeli katonai szóvivő kedden.

A hadsereg tájékoztatása szerint hétfő este az izraeli hadsereg (IDF) befejezte Dzsabálíja város bekerítését, a tüzérségi erők és a repülőgépek előkészítették a területet a szárazföldi behatolásra, s a szárazföldi erők megkezdték a terrorista célpontok elleni támadásokat vadászgépek és drónok fedezete alatt.

Az IDF tájékoztatása szerint

a célpontok között volt három, föld alatti alagút lejárata is, ahol terroristák tartózkodtak.

Az izraeli katonák összecsaptak velük, s emellett felkutattak és megsemmisítettek rakétavetőket, valamint lakóházakban, sőt gyerekszobákban is fegyvereket találtak. A katonai szóvivők közölték, hogy az elmúlt napon az izraeli repülőgépek a Hamász mintegy 250 célpontját lőtték az övezetben, köztük a Hamász fegyvereseit, rakétaindító állásokat és egyéb infrastruktúrát.

A hadsereg bemutatta a zsákmányolt fegyvereket, köztük egy gyermekágy ágyneműtartójában fellelt páncéltörő rakétát.

Kapcsolódó tartalom

Hétfőn öten súlyosan megsebesültek, és nyilvánosságra hozták egy 26 és egy 20 éves elesett katona nevét. Egyikük nagyapja az 1973-as jóm-kipúri háborúban, nagybátyja pedig 1982-ben, az első libanoni háborúban vesztette életét. A szárazföldi harcok kezdetétől 68 izraeli katona esett el a Gázai övezetben.

Hétfőn éjfélkor véget ért az október 7-i terrortámadásban Izraelből a Gázai övezetbe hurcoltak családtagjainak három órás találkozója a hadikabinet tagjaival a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.

„Szerettünk volna hallani az alkuról. Vártuk a választ kérdéseinkre, de nem feleltek”

– mondta utána csalódottan több család a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek.

„Nem hagyjuk abba a harcot, amíg haza nem hozzuk túszainkat, meg nem semmisítjük a Hamászt, és nem biztosítjuk, hogy Gáza többé ne fenyegethessen” – nyilatkozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és egyúttal felelősséget vállalt az elraboltak visszajuttatásáért.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy

Libanonból ismét páncéltörő rakétákat indítottak a határ izraeli oldalán fekvő Metula felé.

Korábban egy libanoni rakéta eltalált egy házat ebben a városban, ahonnan a helyieket hetekkel ezelőtt evakuálták. Az izraeli katonai erők válaszul a lövéseket leadó helyeket támadták Libanon déli részén.

A rendőrség jelentése szerint hétfő este letartóztattak hét gyanúsítottat, akik az elmúlt hetekben erőszakos összecsapásokban vettek részt, valamint erőszakra és terrorizmusra buzdítottak Kelet-Jeruzsálemben. Többen közülük a közösségi oldalakon a Hamász támogatására és kelet-jeruzsálemi összetűzésekre szólítottak fel. Egyikük hősnek nevezte az izraeliekre késsel támadókat, ketten közülük kővel dobálták a biztonságiakat, és egyikük többször betört egy jeruzsálemi iskolába.

Ajánljuk még