Rendkívüli

Bajnokok Ligája-döntőt rendezne Magyarország

Burkina Fasóban sokan meghaltak dzsihadisták támadásaiban

Tizenöt civil meghalt Burkina Faso keleti részén dzsihadisták múlt a hét végén elkövetett támadásaiban – közölték kedden Burkina Fasó-i biztonsági források.

A tájékoztatás szerint a Tapoa régió Diapaga körzetében szombaton végrehajtott, összehangolt támadássorozatban az Önkéntesek a Haza Védelméért (VDP) nevű, a hadsereggel szövetséges, civilek alkotta csoport több tagja is életét vesztette.

Diapagában keddre gyásznapot hirdettek, egy napra bezárták az iskolákat és a kormányhivatalokat, és nem nyitottak ki a boltok sem.

Biztonsági források a sajtóval azt közölték, a támadást sikerült visszaverni és sok támadót megöltek, a térségben a harcok jelenleg is tartanak.

Burkina Faso, különösen az ország északi része 2015 óta az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető csoportoknak tulajdonított erőszakspirálba került, amelyben az ACLED konfliktusfigyelő szervezet szerint több mint tizenhétezer ember halt meg, köztük hatezren idén.

A Burkina Fasó-i Országos Vészhelyzeti és Rehabilitációs Tanács (Conasur) adatai szerint a harcok miatt már több mint kétmillióra nőtt a belső menekültek száma.

Ajánljuk még