Rendkívüli

Lezuhant egy kisrepülő Úrhidán, ketten utaztak a gépen

Botrány a francia szenátusban – képviselőtársa elkábításával vádolnak egy szenátort

Visszavonulásra szólította fel a francia szenátus elnöke azt a szenátort, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy szexuális zaklatás céljából bedrogozta egyik képviselőtársát.

„Joël Guerriau-nak vállalnia kell a felelősséget addig, amíg az igazságszolgáltatás és a rendőrségi szolgálatok tisztázni tudják a tényeket” – áll a szenátus elnöksége által hétfő este kiadott közleményben, kiemelve a szenátor elleni vádak rendkívüli súlyosságát.

A felsőház elnöke, Gérard Larcher arra kérte a szenátort, hogy mondjon le a szenátus irodája titkárságán betöltött tisztségéről és a külügyi bizottság alelnöki funkciójáról.

A nyugat-franciaországi Loire-Atlantique megyében megválasztott 66 éves centrista Joël Guerriau ellen péntek este indult eljárás.

Azzal gyanúsítják, hogy szerdára virradó éjjel Sandrine Josso nemzetgyűlési képviselőt a tudta nélkül elkábította, hogy szexuálisan zaklassa. A 48 éves politikusnő ugyanezen megyében a centrista MoDem képviselője.

A szenátor ügyvédje tagadta a vádakat. A képviselőnő hétfő este szólalt meg először az ügy kirobbanása óta a France5 közszolgálati televízió egyik hírműsorában. Elmondta, hogy képviselőtársa elhívta egy koccintásra, hogy megünnepeljék az újraválasztását.

Kapcsolódó tartalom

A férfi szerinte kábítószert csempészett az italába, ő pedig azt hitte, hogy meg fog halni, s azóta is poszttraumás állapotban van. A lélekjelenlétének köszönhetően a nő taxit hívott, miközben látta, ahogy a szenátor elrejt egy fehér porral teli zacskót, majd a legközelebbi kórházba vitette magát.

„Bárki megszenvedheti azt, amit én elszenvedtem” – mondta Sandrine Josso, hozzátéve, hogy kötelessége felhívni a figyelmet a vegyi anyagok okozta katasztrófára, amely felett nem hunyhatunk többé szemet.

A vizsgálatok a nő szervezetében ecstasy jelenlétét mutatták ki, s ezt a kábítószert találták meg a feltételezett támadója otthonában tartott házkutatás során is.

A szenátort kábítószer fogyasztásával és birtoklásával is megvádolták, és rendőri felügyelet alá helyezték. Egyebek mellett eltiltották attól, hogy a képviselőnőt felkeresse az otthonában.

Joël Guerriau-t azonnal felfüggesztette a politikai pártja, a kormánypárttal szövetségben álló centrista Horizontok és a szenátusi frakciója is. Mindkét szervezet fegyelmi eljárást indított ellene a kizárása céljából.

Ajánljuk még