Rendkívüli

Lezuhant egy kisrepülő Úrhidán, ketten utaztak a gépen

Az izraeliek szerint a Hamász terroristái a kórházak és mecsetek alatti alagutakban szervezik meg a támadásokat

Közel van a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a Hamász politikai vezetője szerint. A tárgyalások elsősorban a tűzszünet hosszúságáról, a Gázai övezetbe szállítandó segélyekről és az izraeli túszok, valamint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedéséről szólnak. Izraeli közlés szerint közben a Gázai övezet északi részében fekvő Dzsabália várost kezdték megtisztítani a Hamász egységeitől.

Hatalmas füstfelhő borította az eget a Gázai övezet felett kedd reggel, miközben robbanások zaját lehetett hallani. Az észak-gázai indonéz kórház igazgatója szerint lövöldözések voltak az egészségügyi intézmény környékén is, ahol mintegy ötszáz beteg tartózkodik.

Kapcsolódó tartalom

Palesztin források szerint hétfőn izraeli rakéták csapódtak az épületbe, a támadásban legkevesebb tizenketten meghaltak.

Az izraeli hadsereg szerint viszont csak azokra a fegyveresekre nyitnak tüzet, akik a kórházból lőnek rájuk. Állításuk szerint

a Hamász terroristái a kórházak és mecsetek alatti alagutakban szervezik meg a támadásokat.

Erről megrázó videókat is közzétettek. A palesztin terrorszervezet szerint a felvételek hamisak, amelyeket az izraeli katonák rendeztek meg.

Kapcsolódó tartalom

Közben a Hamász vezetője, Iszmail Haníje a Telegramján közölte:

közel állnak ahhoz, hogy tűzszünetet kössenek Izraellel.

Részleteket azonban nem árult el.

A Hamász egyik tisztviselője az al-Dzsazírának azt nyilatkozta, hogy

a tűzszünetet a katari közvetítők fogják bejelenteni.

A megállapodás egyebek mellett magában foglalná a segélyszállítmányok szabad bejutását a Gázai övezetbe, valamint a sebesültek elszállítását biztonságosabb kórházakba, illetve mintegy száz izraeli és külföldi túsz szabadon engedését, kivéve a katonákat.

Kapcsolódó tartalom

Cserébe Izraelnek ötnapos tűzszünetet kell vállalnia, és el kell engednie körülbelül háromszáz, izraeli börtönökben fogva tartott női palesztin foglyot és kiskorút.

Joe Biden amerikai elnök a hálaadási ceremónián azt nyilatkozta,

hamarosan megállapodás születhet Izrael és a Hamász között

és bízik abban, hogy a túszok jelentős részét szabadon engedik.

Közben

a Gázai övezetben fogva tartott túszok családtagjai tüntettek Tel- Avivban hétfő este.

Csalódottságunknak adtak hangot, miután a kormány tagjaival találkoztak.

Kapcsolódó tartalom

„Csak egyetlen kérdéssel mentem be, tudni akartam, hogy az egész háborús kabinet ugyanazt az álláspontot támogatja-e. Korábban még azt mondták, hogy a túszok kiszabadítása a legfőbb prioritás, most pedig azt hallottuk, hogy a Hamász leverése és a túszok kihozatala egyformán fontos” – mondta az egyik túsz unokatestvére

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által túszként fogva tartott izraeli gyerekek szabadon bocsátását követelik tüntetők az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF tel-avivi székháza előtt 2023. november 20-án, a gyermekek világnapján (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A megbeszélésről nem közöltek részleteket. Benjámin Netanjahu miniszterelnök azonban megerősítette, hogy a foglyok kiszabadítása fontos küldetés, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy

minél jobban meggyengül az ellenség, annál nagyobb az esély a túszok hazahozatalára.

Ezalatt huszonnyolc csecsemőt evakuáltak a legnagyobb gázai kórházból Egyiptomba, hogy biztonságos ellátást kaphassanak. Az újszülöttek közül tizenkettőt repülővel egyenesen Kairóba szállítottak.

Kapcsolódó tartalom

„Most antibiotikumot és oxigént kapnak, melegen tartják és tápláló ételekkel látják el őket, egyikük lélegeztetőgépen van” – mondta Rick Brennan, az Egészségügyi Világszervezet kairói sürgősségi igazgatója, hozzátéve, hogy még hosszú út áll a kicsik előtt a teljes gyógyulásig, mivel az intenzív ellátás ellenére is kialakulhatnak náluk különböző szövődmények.

Kiemelt kép forrása:  Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén a dél-izraeli Szderótból nézve 2023. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Ajánljuk még