Aktuális

Az év legnézettebb sporteseménye lett a vasárnapi Magyarország–Montenegró mérkőzés

Videókat mutatott be az izraeli hadsereg arról, ahogy a Hamász túszokat hurcolt a gázai kórházba

Videók bizonyítják, hogy milyen brutalitást követnek el a Hamász terroristái – ezt állítja az izraeli katonaság, amely megrázó videókat tett közzé. Bemutatják például azokat a föld alatti alagutakat, amelyeken a terrorszervezet megszervezte az Izrael elleni támadást. Közben folytatódnak a harcok: legalább 12-en meghaltak, miután légicsapás ért egy gázai kórházat.

Az M1 Híradójában bemutatott, az izraeli hadsereg által közzétett videón fegyveres katonákat és harckocsikat látni bevetés közben. Állításuk szerint a Hamász infrastruktúráját vették célba. A támadásban a Hamász három parancsnoka meghalt.

Egy terroralagútra bukkantak az izraeli katonák, miután felrobbantottak egy robbanószerekkel teli teherautót a gázai al-Sifa kórház területén” – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap este.

Kapcsolódó tartalom

A tíz méter mély és ötvenöt méter hosszú járatról videófelvételt is készítettek, egy kutya hátára szerelt kamerával. Az izraeli haderő szerint az alagutat egy robbanásbiztos ajtó zárja le, amin egyelőre nem sikerült átjutniuk a katonáknak. Izrael azt állítja, hogy a Hamász katonai bázisként használja a kórház alatti alagútrendszert. Állításuk szerint erre most már konkrét bizonyítékok is vannak.

Az izraeli hadsereg egy másik felvételt is nyilvánosságra hozott. Ezeket – állításuk szerint – az al-Sifa kórház biztonsági kamerái rögzítették.

A videón azt látni, hogy a Hamász terroristái két, Izraelből elrabolt személyt, egy nepáli és egy thaiföldi állampolgárt visznek be. Az egyik túszt erőszakkal vonszolják, a másikat pedig hordágyon tolják az egyik orvosi szobába.

Izrael szerint a felvételek a támadás napján, azaz október hetedikén készültek, és bizonyítékként szolgálnak arra, hogy ebben a kórházban ejtettek foglyul és végeztek ki embereket a terroristák.

A világnak nem szabad elfelejtenie, hogy a Hamász túszként tartja fogva az időseket, férfiakat, nőket, gyerekeket, csecsemőket. Erkölcsi kötelességünk mindent túszt hazahozni. Addig nem nyugszunk, amíg ez meg nem történik” – mondta a katonai szóvivő.

Közben a tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Katar közölte:

már csak csekély akadálya van annak, hogy az izraeli túszokat szabadon bocsássák.

A Hamász iszlamista terrorszervezet jelezte, hogy 87 túszt szabadon engedne, cserébe Izraelnek ötnapos tűzszünetet kell vállalnia, és el kell engednie az izraeli börtönökben fogva tartott női palesztin foglyokat és kiskorúakat.

Kapcsolódó tartalom

Izrael washingtoni nagykövete reméli, hogy Izrael és a Hamász hamarosan megegyezésre jut.

Csak a harcok néhány napos beszüntetéséről van szó, hogy kiszabadíthassuk a túszokat. Izrael azonban továbbra is arra törekszik, hogy megsemmisítse a Hamász terrorszervezet katonai infrastruktúráját” – mondta Michael Herzog.

Kína, valamint több arab és iszlám ország külügyminisztere hétfőn a Gázai övezetben azonnali tűzszünetre szólított fel. A diplomaták a humanitárius segélyek célba juttatását és a palesztin kérdés hosszú távú rendezését sürgetik.

Ajánljuk még