Legfrissebb

Diáktársait késelte meg egy tanuló egy gimnáziumban Németországban

Több mint 400 ezer afgán tért haza Pakisztánból a migránsok elleni szigorító intézkedések miatt

Több mint 400 ezer afgán tért vissza hazájába Pakisztánból az országban illegálisan tartózkodó külföldiekkel szembeni szigorú intézkedések miatt – közölték hétfőn a pakisztáni hatóságok.

Zabihullah Mudzsahid tálib kormányszóvivő megerősítette a hazatérők számát, és az AP hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a többség a torkhami vagy a szpin-baldaki határátkelőket használta a hazatérésre.

Becslések szerint közel 1,7 millió afgán élt Pakisztánban, amikor a helyi hatóságok bejelentették az országos szigorítást, amely alapján letartóztatják és kitoloncolják az országból mindazokat, akik október 31-ig nem szereznek be megfelelő okmányokat.

A pakisztáni hatóságok szerint azonban 1,4 millió, menekültként regisztrált afgánnak nem kell aggódnia, mert ők jogszerűen tartózkodnak az országban.

A szigorítások értelmében a délnyugati határon fekvő Csaman pakisztáni város több százezer lakosának vízumot kell kapnia ahhoz, hogy átléphesse a határt, miközben korábban ezt egy külön engedély birtokában megtehették.

Kapcsolódó tartalom

A csamani lakosok többször is tiltakoztak, arra kérve a pakisztáni kormányt, hogy üzleti célokra és az afgán határvárosban, Szpin-Baldakban élő rokonaikkal való találkozásra továbbra is engedélyezzék a határátlépést.

Hétfőn több száz ember egy rövid időre elzárta a csamani határátkelőhöz vezető utat,

ezzel akadályozva a forgalmat és az afgánok egy részének hazatérését. Az 1980-as években, az ország szovjet megszállása idején afgánok milliói menekültek a szomszédos Pakisztánba. Számuk a tálibok 2021-es afganisztáni hatalomátvétele után újra jelentősen megugrott.

November elseje óta a pakisztáni rendőrség házról házra jár, hogy ellenőrizze a bevándorlók okmányait. Pakisztáni tisztségviselők korábban azt mondták, hogy a szigorítás az országban tartózkodó valamennyi külföldi állampolgárra vonatkozik, de az érintettek többsége afgán állampolgár.

.

Ajánljuk még