Aktuális

Szijjártó Péter: Katonákat telepítünk Csádba, hogy megállítsuk az afrikai migrációt

Tábori kórház létesülhet a Gázai övezetben

Negyven-negyven segélyszállító teherautóval két tábori kórház elemei érkeztek hétfőn a rafahi átkelőn át Egyiptomból a Gázai övezetbe, amelyek az Egyesült Arab Emírségek, illetve Jordánia adománya – jelentette az övezet átkelőhelyeit ellenőrző hatóság.

A Hamász iszlamista terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium tizenkét halálos áldozatról számolt be a gázai Indonéz Kórházban egy izraeli lövedék nyomán. Állításuk szerint a kórházban menedéket keresőket és a betegeket az izraeli hadsereg harckocsilövedékei találták el.

A Hamász vezette minisztérium arról is beszámolt, hogy

az izraeli hadsereg egységei körülveszik a kórházat, ahol mintegy kétszáz fős személyzet mellett több ezer, otthonából elmenekült gázai is található.

Palesztin források szerint izraeli mesterlövészek és harckocsik állomásoznak a kórház körül, és robbantások hallatszanak a közelben. Az izraeli csapatok légitámadásokat hajtottak végre drónokkal, és tüzérséggel támadják azokat, akik megpróbálják elhagyni az épületegyüttest, és leálltak az áramfejlesztők.

Kapcsolódó tartalom

Az övezet északi részén, Bét Lahijában fekvő kórházat indonéziai humanitárius segélyekből 2011-ben kezdték építeni, és 2016-ban adták át. A kórházban mintegy száz ágy, négy műtő és tíz ágyas intenzív osztály található. A gázai egészségügyi minisztérium fenntartásával működő intézményben palesztinok mellett indonéz önkéntesek is dolgoznak.

Az izraeli hadsereg szóvivői azt jelentették, hogy

a Sin Bet belbiztonsági szolgálat hírszerzési irányításával vadászgépek megtámadtak és megöltek három Hamász-századparancsnokot a Gázai övezet északi részén. Emellett légicsapást mértek egy terrorista-osztagra, és elpusztítottak egy fegyverraktárt, ahol rejtőzködtek.

A hadsereg nyilvánosságra hozta két újabb elesett izraeli katona nevét. Az ejtőernyős alakulathoz tartozó két, húszéves katona vasárnap esett el a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban.

A palesztin vörösfélhold arról számolt be, hogy

a Hebron melletti al-Arub menekülttáborban izraeli tűzben életét vesztette egy palesztin.

Izrael északi határánál, Libanonból hétfő reggel aknavetőkkel lőtték a nyugat-galileai birniti katonai bázist. A támadás elkövetőjeként a Hezbollah libanoni síita mozgalom jelentkezett. A lövedékek lakatlan területen csapódtak be, nem okoztak személyi sérülést. Az izraeli hadsereg tüzérsége válaszul lőtte az aknatűz forrását – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója.

Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy Jordániából a tábori kórházzal együtt 170 ápoló is érkezett a Gázai övezetbe, segíteni fognak a háború miatt teljesen ellehetetlenült kórházi ellátásban.

A jordániai tábori kórházat az övezet déli részén, Hán-Júniszban állítják fel, ahol az egészségügyi intézmények naponta több száz sebesültet fogadnak a folyamatos légicsapások és tüzérségi támadások miatt – mondta az AFP-nek Mohammed Zakút, a gázai övezeti kórházak főigazgatója. Ammán szerint a tábori kórház negyvenegy fekvőbeteg ellátására alkalmas.

Az övezet északi részével ellentétben délen a kórházakat nem éri támadás, de túlterheltek a sebesültáradat miatt, és az egészségügyi feltételek romlása következtében aggasztóan terjednek a különböző betegségek.

Mindenütt hiány van mentőkből, áramból, felszerelésből, és személyzetből.

A Gázai övezet teljes területén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint 44 ezer hasmenéses és 70 ezer súlyos légúti fertőzéses esetet regisztrált az ENSZ által megnyitott ideiglenes menedékhelyeken, ahol mintegy 900 ezer belső menekült tartózkodik.

A WHO szerint ezek a számok még emelkedhetnek a heves esők miatt, ami tovább növelné a járványok kockázatát. Gázai egészségügyi vezetők szerint várhatóan Katarból is érkezik tábori kórház az övezetbe.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Ajánljuk még