Aktuális

Az ukrán elnök leváltotta a védelmi tanács titkárát

Rács mögé küldték a 'Ndrangheta olasz bűnszervezet sok tagját

Súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki hétfőn a 'Ndrangheta nevű olasz szervezett bűnözői csoport több mint kétszáz tagjára a dél-olaszországi Calabria tartomány illetékes büntetőbíróságán indult tömegperben.

A bűnösnek talált 207 maffiózót összesen 2200 év börtönnel sújtották, 131 vádlottat felmentettek. Az ítélethirdetés több mint két órán át tartott. A legsúlyosabb büntetéseket – fejenként 30 év szabadságvesztést – a ‘Ndrangheta két vezetőjével szemben állapították meg.

A legismertebb vádlott Giancarlo Pittelli ügyvéd, a Forza Italia kormánypárt volt parlamenti képviselője, aki 11 év börtönt kapott, bár a vádhatóság 17 évet követelt.

2021 januárjában az eddigi legnagyobb bírósági per kezdődött meg a calabriai bűnszervezet tagjaival szemben Lamezia Terme városának egyik raktárépületében,

amelyet szigorú biztonsági intézkedések mellett bírósági ülésteremmé alakítottak át.

A vádlottak padján ülő 338 maffiózóval szemben az ügyészség összesen csaknem ötezer év börtönt követelt. A vádpontok a drogkereskedelemtől a bűnszervezet alapításán át a pénzmosásig, zsarolásig és gyilkossági kísérletekig terjednek.

Kapcsolódó tartalom

A vádlottak – köztük politikusok, ügyvédek és üzletemberek – terjedelmes listája mutatja, mennyire mély gyökerekkel rendelkezik a ‘Ndrangheta Calabriában.

A per átfogó nyomozások eredménye,

amelyek 2019 decemberében – az 1980-as évek óta legnagyobb maffiaellenes művelet keretében – 338 gyanúsított elfogásához vezettek nemcsak Olaszországban, hanem Németországban, Bulgáriában és Svájcban is.

A ‘Ndrangheta világ legerősebbnek tartott maffiaszervezeteinek egyike, uralja a nemzetközi kábítószerkereskedelmet, de bevételi forrásaihoz tartozik a fegyvercsempészet, a pénzmosása és korrupciós ügyletek is. Szakértők szerint a bűnszervezet évente 50-100 milliárd euró bevételt termel.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elisabetta Baracchi)

Ajánljuk még