Aktuális

Szijjártó Péter: Katonákat telepítünk Csádba, hogy megállítsuk az afrikai migrációt

Oroszország megtiltotta a beutazást több moldovai tisztségviselőnek

Oroszország válaszlépésként megtiltotta hétfőn a beutazást több moldovai tisztségviselőnek, amiért a chisinaui hatóságok betiltottak több orosznyelvű sajtóorgánumot – közölte honlapján a moszkvai külügyminisztérium.

Közölték a tárcánál, hogy bekérették Lilian Dariit, Moldova moszkvai nagykövetét, és Moszkva határozottan tiltakozott a moldovai félnél az orosznyelvű sajtóorgánumok „politikailag motivált, folyamatos üldözése miatt, ami egyebek között hírportálok elérhetetlenné tételében is megnyilvánul”.

„Lilian Dariival tudatták, hogy aszimmetrikus intézkedésként megtiltották a Moldovai Köztársaság több tisztségviselőjének a beutazást az Oroszországi Föderáció területére” – áll a közleményben.

Október végén a chisinaui hatóságok megvonták 12 moldovai televíziós csatorna műsorszórási engedélyét,

és blokkolták többtucatnyi orosznyelvű hírportál elérhetőségét.

Kapcsolódó tartalom

A döntés indoklásaként azt írták, hogy az érintett portálok „információs háborút” folytattak Moldova ellen; „információbiztonsági fenyegetést jelentettek”.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő akkor közölte, hogy Chisinau lépése nem marad válasz nélkül.

Moldova és Oroszország viszonya nemsokkal az ukrajnai háború kirobbanását követően romlott meg, konkrétan azután, hogy Maia Sandu moldovai elnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy destabilizálási céllal puccsot készített elő a kormánya ellen. Oroszország tagadta ezt, és oroszellenességgel vádolta meg a moldovai vezetést.

A moldovai kormány 2022 júniusában korlátozta első ízben a területén fogható orosz tévéállomások elérhetőségét úgy, hogy a szórakoztató műsorok és a filmek maradhattak, az ukrajnai háborúval kapcsolatos hír- és elemzőműsorokat azonban blokkolták.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még