Időjárás

Napsütéssel kezdődik a hét, de nem lesz felhőtlen az örömünk

„Magyarország a migrációs válság frontján áll” – a nemzetközi sajtó szeme hazánk déli határán

Egyre vállalhatatlanabbak a migránsok Szerbiában. Legutóbb egyikük például már a nyílt utcán, fényes nappal viselkedett szeméremsértő módon, amit ráadásul a Híradó kamerája előtt tett meg. Mindemellett a magyar határ közelében hónapok óta folyamatosak az erőszakos incidensek, gyakoriak a fegyveres összecsapások, időnként pedig kézigránátokat is dobálnak egymásra vagy a környékbeliekre az illegális bevándorlók, akik között már bizonyítottan megjelentek terroristák is. A jelenségre a nemzetközi sajtó is felfigyelt.

Migránsok sétálnak a szerb fővároshoz közeli Obrenovácon. Egyikük egyszer csak megfordul az M1 kamerái előtt, és közszemérem sértő módon kezd el viselkedni. Mindez fényes nappal és olyan helyen történt, ahol akár gyerekek is lehettek volna a közelben.

Kapcsolódó tartalom

A hasonló esetek mindennaposak a településen, a bűncselekmények száma egyre nő. A helyiek egyre nehezebben viselik a bevándorlók jelenlétét, akikkel a pénzváltók, a kávézók, az üzletek előtt is lehet találkozni.

A migránsok is egyre türelmetlenebbek. A magyar rendőrök után már a szerb hatóságokkal is elégedetlenek.

„Szerbia megváltozott. Azelőtt a migránsok könnyen átmehettek ezen az országon, de most már nem. Nem tudom, miért van ez”

– panaszkodott egy marokkói férfi.

Közben a szerb különleges egységek akciója továbbra is tart a térségben. Bár ezt eredetileg 15 napra tervezték, munkájukra azonban továbbra is szükség van, folyamatosan fognak el ugyanis embercsempészeket, és a migránsok is megállás nélkül érkeznek a magyar-szerb határhoz.

„Éjszakánként lesznek figyelmesek a magyarországi Ásotthalom és Mórahalom külterületével határos Királyhalom település lakói hangos kutyaugatásra és kisebb migránscsoportok vonulására a határkerítés irányába. Az M1 stábja is megtalálta az újabb csapásokat, illetve a krumpliföldeken haladó illegális bevándorlók lábnyomait”

– mondta az M1 tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Így a magyar hatóságoknak is van dolga. Az ország határainak védelmére pedig a nemrég nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentés miatt is egyre nagyobb szükség van.

Kiderült ugyanis, hogy a terrorszerveztek is megjelentek hazánk déli határánál.

Erre már a nemzetközi sajtó is felfigyelt. A súlyosbodó migránsválság kihasználására törekszenek a tálib embercsempészek – írja a brit Telegraph, amely egy videót is közzétett a szerb-magyar határon uralkodó állapotokról. A lap részletesen leírja, hogy a migránsok hogyan próbálnak áttörni a kerítésen, milyen eszközökkel támadnak a hatóságokra, és mindez milyen biztonsági kockázatot jelent. Arra is rámutattak, hogy a fegyveres harcok és az erőszak mindennapossá vált ezen a szakaszon.

Magyarország a migrációs válság frontján áll

– ezt pedig már a The Critic nevű, szintén brit lap írja, amelynek munkatársai szintén személyesen jártak a magyar határnál.

A The Sunday Times pedig arról is beszámolt: hazánk idén eddig már 173 ezer okmányok nélküli illegális migránst fogott el és fordított vissza, a biztonsági szolgálatok pedig arra figyelmeztetnek, hogy a migrációs válság és az új közel-keleti konfliktus növeli annak a kockázatát, hogy a terroristák a nyugat-balkáni útvonalon keresztül beszivárogjanak Európába.

Az európai emberek közös érdeke, hogy megváltozzon az Európai Unió elhibázott migrációs politikája – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György emlékeztetett: mára már az afgán bűnbandák uralják a határtérséget, az egész Európai Unióban komoly kockázatot jelent az, hogy nem a nemzetállamok hatóságai döntik el, hogy kik léphetnek be az országba.

„Az átjutóknál nincs is okirat, hanem a bűnbanda maga döntheti, el és a bűnbandát irányítók. Éppen ezért ez a tendencia, ami itt kibontakozott a magyar határon, ez fokozott veszélyt jelent az európai emberekre nézve” – mondta Bakondi György.

Leszögezte: hazánk azt reméli, a jövő évi európai uniós választások után egy új összetételű Európai Parlament jön létre, amely szakítani tud az európai embereket veszélyeztető migrációs politikával.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még