Fontos

Femke Bol világcsúccsal nyert 400 méteren a fedett pályás vb–n

Guterres szerint egy ENSZ-protektorátus nem lenne megoldás Gázában

Egy ENSZ-protektorátus a Gázai övezetben a háború után nem jelentene megoldást – vélte hétfőn a világszervezet főtitkára, aki átmenetet szorgalmazott számos szereplővel, közöttük az Egyesült Államokkal és az arab országokkal.

„Fontos, hogy ezt a tragédiát lehetőséggé alakíthassuk át, és ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, lényeges, hogy a háború után határozottan és visszafordíthatatlanul haladjunk a kétállami megoldás felé” – jelentette ki újságírók előtt António Guterres.

„Nem gondolom, hogy egy gázai ENSZ-protektorátus lenne a megoldás. Úgy gondolom, hogy többszereplős megközelítésre van szükség, amelyen belül különböző országok, szervezetek működnek együtt” – mutatott rá az ENSZ-főtitkár, ezen szereplők között említve az Egyesült Államokat, Izrael biztonságának szavatolóját, és a palesztinok számára fontos térségbeli arab államokat.

„Mindenkinek össze kell fognia, hogy megteremtse az átmenet feltételeit, amely lehetővé teszi, hogy egy megerősödött Palesztin Hatóság lássa el Gáza vezetését”. António Guterres ismételten elítélte „a nemzetközi humanitárius jog, valamint a gázai civilek védelmének megsértését”.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ-főtitkár minden évben közzéteszi a konfliktusok során a gyermekek jogait megsértők „szégyenlistáját. Emberi jogi szervezetek bírálták, hogy Izrael nem szerepel ezen a listán.

Hét jelentést nyújtottam be, az egy év alatt a legtöbb gyermeket megölők a tálibok voltak 2017-2018-ban, a második helyen a szíriai kormány és a szövetségesei állnak, ott is körülbelül hétszáz gyermek halt meg” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban António Guterres.

Anélkül, hogy vitába bocsátkoznánk a de facto gázai hatóságok (a Hamász iszlamista palesztin szervezet) által közzétett adatok pontosságáról, az világos, hogy néhány hét alatt gyermekek ezrei haltak meg”. Az ENSZ-főtitkár azt mondta, 2017 januárja óta tartó megbízatása alatt nem volt példa arra, hogy ilyen sok civil veszítse életét egy konfliktusban.

Ajánljuk még