Baleset

Megrázó felvétel: kisodródott a pályáról Lábatlan és Bajót között a versenyautó, négyen meghaltak

Felgyorsulhatnak a Dél-Amerika és az EU közti kereskedelmi tárgyalások diplomaták szerint

Felgyorsulhatnak a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi tárgyalások annak hatására, hogy Argentínában Javier Milei-t választották elnöknek – közölték hétfőn diplomaták és szakértők.

Nem fog zátonyra futni a Mercosur és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás Milei elnökválasztási győzelme miatt, sőt, az akár fel is gyorsíthatja a tárgyalások befejezését még az ő december 10-i hivatalba lépése előtt – közölték diplomáciai és szakértői források a Reuters hírügynökséggel.

Meglátásuk szerint Milei a kampányidőszakhoz képest visszafogottabb módon fog nyilatkozni a Mercosurról vagy Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnökről – tették hozzá.

Az újonnan megválasztott argentin elnök korábbi kritikái miatt kétes volt a Mercosur jövője, de a felek a nézeteltérések elsimítása érdekében heti rendszerességgel tárgyaltak videókonferencia keretében.

A szabadkereskedelmi megállapodás alapelveit 2019-ben, két évtizednyi tárgyalások végeztével fektették le. A tárgyalások viszont elhúzódtak egy Brüsszel által szorgalmazott, környezetvédelmi előírásokat tartalmazó, Brazíliát és Argentínát érintő függelék miatt.

A brazil tárgyalópartnerek elmondása szerint már csak kevés részlet maradt hátra, így a szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét az argentin elnök hivatalba lépése előtt, a december 7-i riói csúcstalálkozón tervezik bejelenteni.

Welber Barral volt brazil kormánytag az argentin elnökválasztás eredményének kihirdetése után azt mondta: Milei nem fogja beváltani fenyegetését, miszerint kilépteti országát a még Brazília, Uruguay és Paraguay alkotta gazdasági blokkból.

Kapcsolódó tartalom

Milei a piaci nyitás híve, így a Mercosurral szembeni kritikái ellenére támogatni fogja az EU-val megkötendő megállapodást – közölte Barral. A gyakorlatiasság elve fog érvényesülni, miután a kereskedelmi kapcsolatok túlságosan fontosak minkét fél számára – tette hozzá.

Milei leendő külügyminisztere, Diana Mondino még az elnökválasztás előtt leszögezte, hogy a Mercosur esetében legfeljebb módosítások szükségesek, és elutasította a Milei által korábban felvetett, felszámolásra vonatkozó terveket.

A brazil kormány kommunikációs minisztere hétfőn kijelentette: a Brazília és Argentina közötti diskurzus folytatásának feltételeként Mileinek bocsánatot kell kérnie Lulától a róla tett sértő megjegyzések miatt.

Milei „dühödt kommunistának” és „totalitárius elhivatottságú szocialistának” nevezve a brazil államfőt.

Lula az újonnan megválasztott argentin elnök riválisával, Sergio Massa gazdasági miniszterrel ápol közeli kapcsolatokat. Milei viszont Jair Bolsonaro korábbi brazil államfővel van jó viszonyban. Bolsonaro egy brazil bíróság döntése szerint 2030-ig nem tölthet be közhivatali pozíciót, és választáson sem indulhat.

Hétfőn Bolsonaro a X-en közzétett egyik videóban az újonnan megválasztott argentin elnökkel beszélget, és megígéri neki, hogy ott lesz a december 10-ei elnöki beiktatásán.

Kiemelt kép: Javier Milei (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni)

Ajánljuk még