Aktuális

Az év legnézettebb sporteseménye lett a vasárnapi Magyarország–Montenegró mérkőzés

Eddig mintegy 6700 külföldi és kettős állampolgár hagyhatta el a Gázai övezetet

Eddig mintegy 6700 külföldi és kettős állampolgár, köztük 900 egyiptomi hagyhatta el az izraeli hadsereg által ostromolt Gázai övezetet Egyiptom felé – közölte hétfőn a kairói kormány sajtótitkársága.

A tájékoztatás szerint ezenfelül november 1-je óta 237 sebesültet is átszállítottak egyiptomi kórházakba. A palesztin sebesülteket 197 családtag is elkísérte. A kairói vezetés hangsúlyozta, hogy ezzel hamarosan már minden olyan külföldi elhagyja a palesztin területet, aki ezt meg akarta tenni.

November elején a kairói külügyminisztérium arról számolt be, hogy

nagyjából hétezer külföldi, illetve kettős állampolgár lehet a Gázai övezetben a világ hatvan országából.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn azt közölte, hogy 28 koraszülöttet sikerült kihozni vasárnap a gázai es-Sifá kórházból, és a rafahi határátkelőn át eljuttatni valamelyik egyiptomi egészségügyi intézménybe. A WHO szerint a csecsemők különböző súlyos fertőzésekben szenvednek, 11 állapota válságos, ketten pedig még az evakuálás előtt meghaltak.

Kapcsolódó tartalom

Az izraeli hadsereg közölte, hogy „elősegítette” a koraszülöttek evakuálását. A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügyi hatósága szerint legkevesebb 12 palesztin vesztette életét és több tucatnyian megsebesültek az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) egyik iskoláját érő légicsapásban az övezet központi részén található el-Bureidzs menekülttáborban.

Adnán Abu Haszna, az UNRWA szóvivője szerint a konfliktus kezdete óta több mint 70 létesítményüket érte izraeli támadás

annak ellenére, hogy ezekre ki van tűzve az ENSZ zászlaja. Hozzátette, hogy eddig a szervezet 104 munkatársa vesztette életét.

Haszna elmondta azt is, hogy az UNRWA óvóhelyein már 900 ezer ember van, míg az övezeten belül összesen 1,7 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Hozzáfűzte, hogy százezrek maradtak fedél nélkül.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Adel Hana)

Ajánljuk még