Aktuális

Tizenkét fős legénységgel a fedélzetén elsüllyedt egy teherhajó

Azonnali tűzszünetet sürgettek Pekingben arab és iszlám országok külügyminiszterei

A Gázai övezetben dúló harcok azonnali leállítására és tűzszünetre szólított fel több arab és iszlám ország külügyminisztere hétfőn Pekingben.

„Azért vagyunk itt, hogy világos üzenetet küldjünk: most azonnal véget kell vetni a harcoknak és a mészárlásnak, és azonnal Gázába kell juttatni a humanitárius segélyeket” – jelentette ki Feiszal bin Farhán al-Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter.

A tárcavezetők mindeközben

felszólították a nyugati országokat, „ne próbálják Izrael palesztinok elleni műveleteit a zsidó állam önvédelmének beállítani”.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, mintegy 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt elhurcoltak. Izrael válaszul katonai műveletet indított a Hamász uralmának megtörésére. Az akcióban a gázai vezetés szerint már legalább 13 ezer palesztin halt meg, köztük legalább 5500 gyerek.

Kapcsolódó tartalom

Mind ez idáig a kínai külügyminisztérium nem fogalmazott meg egyértelmű bírálatot a Hamásszal kapcsolatban, ám többször az erőszakcselekmények azonnali leállítására szólított fel és a kétállami megoldás mellett szállt síkra.

Hétfőn Vang Ji kínai külügyminiszter a Kína és az arab, illetve iszlám országok közötti baráti kapcsolatokat hangoztatta, hozzátéve, hogy Peking „mindig elkötelezett támogatója volt a palesztin nép ügyének”. Emellett ő is a harcok mihamarabbi leállítását, a humanitárius segélyek Gázába juttatását, valamint a palesztin kérdés igazságos és hosszú távú rendezését sürgette.

„A nemzetközi közösségnek azonnal cselekednie kell, hogy véget vessen a katasztrófának”

– jelentette ki.

A pekingi megbeszéléseken a többi között részt vesz Szaúd-Arábia, Egyiptom, Jordánia, Indonézia és a Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztere, valamint az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) képviselője is.

Ajánljuk még