Aktuális

A bíróság döntött: Varju László garázda

Újabb pandákat küldene Kína az Egyesült Államoknak a barátság jeleként

Kína újra küldene pandákat az Egyesült Államoknak „az amerikai és a kínai nép barátságának küldöttjeiként” – mondta Hszi Csin-ping kínai államfő Kaliforniában szerdán.

Készen állunk, hogy folytassuk együttműködésünket az Egyesült Államokkal a pandák megőrzése ügyében, és mindent megteszünk, hogy eleget tegyünk a kaliforniaiak kívánságának a két nép közti kötelékek szorosabbra fűzése érdekében” – mondta Hszi egy üzleti vacsorán.

Kapcsolódó tartalom

Hszi Csin-ping és Joe Biden amerikai elnök egy év után először találkozott újra személyesen az indiai-csendes-óceáni térség vezetőinek csúcstalálkozója alkalmából szerdán Kaliforniában.

A feszültség enyhítésére tett gesztust bejelentve a kínai vezető nem közölt információt arról, hogy mikor, hogyan és hány pandát szállítanának az Egyesült Államokba, de elejtett célzásokból arra lehet következtetni, hogy Kaliforniába, vélhetően a San Diegó-i állatkertbe kerülnek óriáspandák.

Úgy hallottam, hogy az amerikaiak, különösen a gyerekek nagyon nehezen mondtak búcsút a pandáknak, és sokan elmentek az állatkertbe, hogy elköszönjenek tőlük” – mondta Hszi a beszédében, hozzátéve, hogy értesülései szerint a kaliforniai lakosok már nagy várakozással tekintenek a pandák visszatérésére.

A pandák azóta az amerikai-kínai kapcsolatok szimbólumai, hogy Peking 1972-ben egy pandapárt ajándékozott a washingtoni Nemzeti Állatkertnek. Kína azóta is folytatta együttműködését az Egyesült Államokkal a pandák megmentésében.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzeti Állatkertben lévő két kifejlett óriáspandát és a kölyküket egy hete visszaszállították Kínába, így jelenleg csak négy példány van az Egyesült Államokban, az atlantai állatkertben. A San Diegó-i állatkert 2019-ben küldte vissza pandáit, a memphisi állatkert utolsó óriáspandája pedig ez év elején tért haza Kínába.

Amikor az elmúlt években megromlottak a kínai-amerikai kapcsolatok, a kínai közvélemény egy része követelni kezdte az Egyesült Államoknak kölcsönadott óriáspandák visszakérését, a kínai közösségi médiát pedig bizonyítatlan állítások árasztották el arról, hogy az amerikai állatkertekben rosszul bánnak a Kína nemzeti kincsének számító állatokkal.

A washingtoni Nemzeti Állatkerttel kötött és december elején lejáró kölcsönszerződést nem sikerült megújítani vagy meghosszabbítani, sőt az ottani pandákat a határidő lejárta előtt, már november 8-án visszavitték Kínába, amiben egyes vélemények szerint az amerikai politika miatti kínai neheztelés jutott kifejezésre.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még