Aktuális

Harminchárman lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Súlyos kompromisszumokra kényszerült újraválasztásáért a spanyol kormányfő

| Szerző: hirado.hu
Amikor a májusi regionális és helyi választásokon elszenvedett vereség után előre hozott választásokat írt ki, szinte mindenki leírta a spanyol miniszterelnököt, Pedro Sánchezt. Ehhez képest sikeresen szervezett támogatókat maga köré, és október elején IV. Fülöp spanyol király a kormányalakításra kérte fel. Szerdán, két napos vita után a spanyol törvényhozás miniszterelnökké választotta Pedro Sánchezt.

Pedro Sáncheznek a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezetőjének komoly kompromisszumokat kellett hoznia azért, hogy létrehozza azt a többséget a törvényhozásban, amely miniszterelnökké választja.

Kapcsolódó tartalom

Ehhez meg kellett állapodnia az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) párttal, cserébe pedig egy a spanyol társadalmat jelentősen megosztó törvényjavaslattal kellett előállnia. A megállapodásban foglaltak szerint

amnesztiában részesülnek azok, akik az elmúlt évtizedben részt vettek a katalán függetlenségi mozgalomban.

Ez a törvényjavaslat a volt katalán regionális elnök, Carles Puigdemont javát is szolgálná, aki a spanyol törvények elől menekült el hat évvel ezelőtt Belgiumba, miután egy illegálisnak minősített elszakadási népszavazás és egy eredménytelen függetlenségi nyilatkozat miatt a spanyol hatóságok körözést adtak ki ellene.

Kapcsolódó tartalom

A katalánok támogatásáért járó kedvezmények miatt az

elmúlt héten spanyolok ezrei vonultak az utcára tiltakozni,

bár a felháborodás várhatóan elül − ahogyan az 2021-ben is történt, amikor a bebörtönzött katalán vezetők kegyelmének megadása széles körű népharagot váltott ki −, de a társadalmi feszültségek minden bizonnyal megmaradnak. A közfelháborodás középpontjában tehát a katalánoknak járó gesztus állt, amely az alkotmányosság szempontjából is erősen vitatható.

Kapcsolódó tartalom

A katalánokon kívül különböző szélsőbaloldali pártok és baszk szeparatisták szavazatára is támaszkodott Pedro Sánchez, és ők is kaptak engedményeket a támogatásért cserébe:

Baszkföld elismerését önálló nemzetként és saját társadalombiztosítási rendszer kialakítását

ígérte a kormányfő két éven belül, de mivel ezek a csoportok gyökeresen eltérő politikai ideológiával rendelkeznek, Pablo Simón politológus szerint így

nagyon nehéz lesz bármilyen törvényt elfogadtatni.

Kapcsolódó tartalom

Mindennek meg is lett az eredménye, hiszen a spanyol törvényhozás ülésén Sánchez

179 támogatói voksot kapott, míg 171-en szavaztak ellene.

Sáncheznek legalább 176 szavazatra volt szüksége az abszolút többséghez, és mivel ezt megugrotta, így nincs szükség második körös parlamenti szavazásra.
Kiemelt kép: Pedro Sánchez ügyvivő spanyol miniszterelnök, a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt kormányfőjelöltje ismerteti kormányának programját a miniszterelnök-választás kétnapos ülésének első napi vitájában a parlament alsóházában, Madridban 2023. november 15-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca)

Ajánljuk még