Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

Izraeli elnök: A Gázai övezetben nem alakulhat ki hatalmi vákuum

A Gázai övezetben nem alakulhat ki hatalmi vákuum, ezért egy „nagyon erős haderőnek” kell ottmaradnia, hogy megakadályozza a Hamász iszlamista terrorszervezet talpra állását – mondta Jichák Hercog izraeli államelnök a Financial Times című brit üzleti napilapnak csütörtökön.

A brit lap csütörtöki számában megjelent cikkben Hercog nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ennek a haderőnek hogyan kellene felállnia, bár elmondása szerint az Egyesült Államok és a régió országai nagy szerepet játszanának ebben a kérdésben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy országa a háború után is fenntartja majd a Gázai övezet feletti ellenőrzést.

A Gázai övezetben zajló, sok áldozattal járó izraeli katonai műveletre reagálva Hercog elmondta, hogy aggodalommal tölti el a palesztinok halála, de Izraelnek mindenekelőtt saját népét kell megvédenie.

Kapcsolódó tartalom

Az izraeli elnök továbbá azt is elmondta, hogy Izrael fő célja jelenleg a Hamász és más terroristák által fogva tartott mintegy 240 túsz kiszabadítása.

A nemzetközi közösség megérti, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez

– mondta Hercog.

A túszejtéssel kapcsolatban Hercog azt is elmondta, hogy Izrael nem kapott semmilyen információt a túszokról, így meg kell küzdenie a visszaszerzésükért.

Josep Borrell az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön a gázai túszok azonnali szabadon bocsátására szólított fel, ugyanakkor arra kérte Izraelt, hogy „ne eméssze el a düh” a Hamász fegyvereseivel vívott harcban. „Egyik szörnyűség nem szentesíti a másikat” – tette hozzá Borrell.

Ajánljuk még