Megrázó

Megöltek egy férfit egy józsefvárosi lakásban

Biden és Hszi újra szóba állnak egymással, sőt: mostantól forró drót lesz közöttük

| Szerző: hirado.hu
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, és a kínai vezető, Hszi Csin-ping, szerdai megbeszélésükön egyetértettek abban, hogy megnyitnak egy elnöki „forró drótot”, újraélesztik a magas szintű katonai kommunikációt, valamint együttműködnek a fentanil nevű veszélyes kábítószer terjedésének visszaszorításában. Aztán a kedélyes megbeszélés után az amerikai elnök ismét diktátornak nevezte Hszit.

A két politikus mintegy négy órán keresztül egyeztetett San Francisco külvárosában, hogy megpróbálják rendezni azokat a kérdéseket, amelyek feszültséget okoztak az amerikai-kínai kapcsolatokban.

A találkozó talán legkomolyabb eredményének a magas szintű katonai kommunikáció újraindítása tekinthető, amely Nancy Pelosi képviselőházi elnök 2022. augusztusi tajvani látogatása után szakadt meg.

Visszatérünk a közvetlen, nyílt és világos kommunikációhoz” – mondta Biden, hozzátéve, hogy forró drótot létesítenek a két elnök számára, melyen bármikor elérhetik egymást.

Kapcsolódó tartalom

Újságírói kérdésre ugyanakkor Biden megismételte korábbi kijelentését, miszerint kínai partnere „egy diktátor”. Mint fogalmazott, „ő egy diktátor abban az értelemben, hogy egy kommunista országot vezet”. Hszi erre úgy reagált, hogy az Egyesült Államokban a kínai kommunista párt iránti negatív nézetek „méltánytalanok”.

A felek egyetértettek abban, hogy Kína lépéseket tesz a fentanilexport megszüntetése irányába, ami az Egyesült Államokban a kábítószer-túladagolások fő okozója. „Életeket fog megmenteni” – mondta Biden, hozzátéve, hogy értékeli Hszi elkötelezettségét ebben a kérdésben. (Jelentések szerint tavaly több mint 110 ezer ember halt meg az Egyesült Államokban szintetikus kábítószerek túladagolásában, amelyek több mint kétharmada a fentanilhoz, egy erős opioidhoz köthető.) A megállapodás értelmében Peking közvetlenül azokat a vegyipari cégeket fogja ellenőrizni, amelyek előállítják a szert.

A két vezető abban is megállapodott, hogy vegyes szakértői csoportot hoznak létre a mesterséges intelligencia technológiával kapcsolatos lehetséges kockázatok kiküszöbölésére.

Kapcsolódó tartalom

Tajvan kérdésével kapcsolatban a kínai elnök elmondta Bidennek, hogy

Kína előnyben részesíti a békés újraegyesítést a szigettel, majd felsorolta azokat a tényezőket is, amelyek esetén akár erő is alkalmazható lenne.

Amerikai partnere a béke és stabilitás szükségességét hangsúlyozta a Tajvani-szorosban, valamint a status quo fenntartására és a tajvani választások tiszteletben tartására szólította fel Kínát. Hszi minderre úgy reagált, hogy „a béke mindig jó, ám olykor el kell mozdulni a helyzet megoldása felé”, és arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a fegyverek küldésével Tajvannak, továbbá támogassa a „békés újraegyesítést”.

Kapcsolódó tartalom

Biden arra kérte Hszit, hogy használja befolyását Iránnal kapcsolatban annak érdekében, hogy Teherán ne indítson további támadásokat amerikai célpontok ellen a gázai konfliktus ürügyén.

Beszámolók szerint a találkozó barátságos hangnemben zajlott.

A Föld elég nagy ahhoz, hogy mindkét ország sikeres lehessen

– jelentette ki például Hszi Csin-ping egy alkalommal. Biden pedig azt mondta, az Egyesült Államoknak és Kínának biztosítania kell, hogy a versengésük ne váljon konfliktussá, és felelősségteljesen kell kezelniük kapcsolataikat.

Kapcsolódó tartalom

(Forrás: Reuters)

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök és az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttmködés (APEC) csúcstalálkozójára érkező Hszi Csin-ping kínai elnök megbeszélést folytat a kaliforniai Woodside-ban 2023. november 15-én. (Fotó: MTI/AP/Pool/The New York Times/Doug Mills)

Ajánljuk még