Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Az amerikai üzleti elit állva tapsolta Hszi Csin-pinget

| Szerző: hirado.hu
Bizalomgerjesztő kijelentések egész sorát hallhatták azok a kiválasztott vállalkozók, akik meghívást kaptak a kínai elnök tiszteletére rendezett fogadáson.

Az Egyesült Államokba látogató Hszi Csin-ping előbb Joe Bidennel folytatott több mint négyórás, gyümölcsözőnek bizonyuló tárgyalásokat, majd szerda este egy San Franciscó-i szállodában mondott beszédet az amerikai üzleti szféra legjelentősebb képviselői előtt, akiktől hatalmas ovációt és tapsot kapott, főleg azon kijelentése után, hogy

„Kína a barátotok, óriási piaccal”.

A beszámolók szerint az eseményen jelen volt többek között Elon Musk a Teslától, Tim Cook az Apple-től és Albert Bourla a Pfizertől. Hszi a körülbelül háromszáz fős közönségnek azt is kifejtette, hogy „az 1,4 milliárd kínai modernizációja hatalmas lehetőségeket biztosít a világnak”, majd hozzátette, „Kína kész az USA partnere lenni”.

Ha viszont az Egyesült Államok és Kína egymást riválisnak látja, figyelmeztetett, az csak elhibázott politikai döntéseket, téves lépéseket és nemkívánatos végkifejletet fog eredményezni.

Kapcsolódó tartalom

A meleg érzelmek kölcsönöseknek tűntek – írja a Financial Times. A lapnak nyilatkozó Ray Dalio úgy fogalmazott: „Izgatott vagyok a kínai elnökkel kibontakozó kapcsolatok láttán.

Az elmúlt években az amerikai–kínai versengés új szintre emelkedett, számos vitás kérdés látszott elmérgesedni. Befolyásos üzletemberek és elemzők nem várták, hogy a két elnök találkozója teljesen feloldja a konfliktusokat. Sokukat vélhetően meglepték Hszi barátságos szavai.

Si Jin-hung, kínai nemzetközi kapcsolatok szakértő szerint egyedül a nemzetbiztonsági aggodalmak szabnak határt az amerikai–kínai kapcsolatoknak.

Ha a gazdasági és a nemzetbiztonsági érdekek ütköznek, akkor utóbbi lesz az erősebb

– mondta Si.

Michael Hart, a Kínában működő amerikai kereskedelmi kamara elnöke azt mondta, Peking rendszeresen vizsgálja nagy erőkkel az országban működő amerikai vállalatokat, és sokszor kétértelmű üzeneteket küld az üzleti szférának, ugyanakkor reméli, hogy Hszi szerda este mutatott rokonszenves hozzáállása „le fog szivárogni a bürokrácián keresztül”. Hart hozzátette, hogy bizonyos amerikai üzleti körök továbbra is pesszimisták maradtak.

Sok vállalat számára azonban Kína még mindig egy rendkívül fontos, és igencsak jövedelmező piac

– jegyezte meg.

Kapcsolódó tartalom

Egyes vélemények szerint a kínai elnök kijelentései mögött nem kis részben az húzódik meg, hogy a belső és a külső kereslet lanyhulása miatt egyre mérséklődik a kínai gazdaság növekedési üteme, de a régóta betegeskedő ingatlanszektor és a geopolitikai feszültségek is rontják a teljesítményt. A kínai fejlesztők adóssággondjai befejezetlen házakat és kifizetetlen beszállítókat eredményeztek, ami megingatta a fogyasztói bizalmat a világ második legnagyobb gazdaságában.

A Világbank előrejelzése szerint jövőre már csak 4,4 százalékos lehet a bővülés.

Eközben pedig számos amerikai vállalat kezdte meg kapacitásai áttelepítését Kínából más országokba, például Vietnamba, mely egyébként ma már az Egyesült Államok tizedik legnagyobb kereskedelmi partnere. A Vietnami Szocialista Köztársaság egyre jövedelmezőbb lehetőségeket kínál a nyugati, főként amerikai vállalatoknak, amelyek igyekeznek kihasználni a politikai vezetés növekvő nyitottságát, valamint a szélesedő, egyre nagyobb vásárlóerővel rendelkező középosztály fogyasztási igényeit.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: EPA/Andy Wong/POOL)

Ajánljuk még