Baleset

Két autó összeütközött, torlódik a forgalom az autópályán

Számháború: a párizsi imám vitatja az antiszemita cselekedetek adatait

| Szerző: hirado.hu
„Hol van az 1200 antiszemita cselekmény?” – e kérdésével okozott belpolitikai vihart Franciaországban a párizsi nagymecset imámja. Gérard Darmanin belügyminiszter számszerű adatokkal erősítette meg a kedden már 1518 incidensből álló listát. Abdelali Mamoun relativizálva, mentegetve beszélt a Hamász terrorcselekményeiről.

Megkérdőjelezte a Franciaországban

a Hamász újabb izraeli háborújának kezdete óta regisztrált antiszemita cselekmények magas számát

Abdelali Mamoun, a párizsi nagymecset imámja az RMC francia rádióban – számol be a Le Figaro.

Kapcsolódó tartalom

„Nem nyilvánvaló”

„Nem mondom, hogy ezek a számok tévesek” – fogalmazott, hozzátéve: a közölt adatok viszont „nem nyilvánvalóak.”

 

Szerinte önmagában a közölt számok hiteltelenek, „szeretném, ha azt mondanák, hogy ilyen és ilyen zsinagógát, vagy ilyen és ilyen temetőt gyaláztak meg, ezt és ezt a zsidó vallású személyt támadták meg!” Hozzátette: „Szeretném, ha nyilvánosságra hoznák, hogy valódi szolidaritást és érzékenységet tanúsíthassunk a kérdéssel kapcsolatban!”

Ezek a megjegyzések a belügyminisztérium által megadott számadatok megkérdőjelezését jelenthetik,

amit viszont az imám tagadott − teszi hozzá a Le Parisien.

„Néhány nagyon megdöbbentő célzás hangzott el az RMC egyik vendége részéről. Teljes mértékben helytelenítem őket”így reagált Gérald Darmanin az X-en (korábban Twitter), pontos számadatokat közölve többek között az antiszemita incidensekről. A belügyminiszter részletezte, hogy hány ilyen cselekményt rögzítettek „plakátokon, transzparenseken”, milyen mennyiségben hangzottak el fenyegetések és sértegetések, és milyen arányban szerepel az adatokon belül „a terrorizmus mentegetése.”

A francia belügyminisztérium által korábban emlegetett 1200 incidens számát a belügyminisztérium kedd reggel 1518-ra frissítette.

A terrorizmus mentegetése

Darmanin egyben üdvözölte a párizsi nagymecset által kiadott nyilatkozatot is, amelyben az intézmény kijelentette, hogy „nem tagadja, nem kisebbíti és nem relativizálja az elmúlt hetekben Franciaországban történt antiszemita cselekményeket.”


Nyilatkozatában Abdelali Mamoun mentegette a párizsi metrón októberben antiszemita rigmusokat skanádáló, önmagukat „nácinak” valló fiatal- és gyermekkorúakat, a közel-keleti helyzetre kitérve pedig „háborús bűnök sorozatával” vádolta Izraelt.

Mamoun azt állította: a nemzetközi jogban a terrorizmus kifejezés nem létezik.

Relativizálta az október 7-i terrortámadás résztvevőinek tettét is,

amikor kifejtette: „határozottan elítéli” a Hamász által október 7-én elkövetett atrocitásokat. „Ostobán és bűnösen úgy döntöttek, hogy

ahhoz, hogy ráébresszék a nemzetközi közvéleményt a gázai nyomorúságra, el kell menniük (Izraelbe) és gyilkolniuk kell.

Ezt meg is tették és sikerrel jártak” – jelentette ki.

Kapcsolódó tartalom

Lewin feladja

A muszlim vallási vezető az iszlamisták szokásos retorikai fordulatával élve szóba hozta az úgynevezett „iszlamofóbiát” is, szerinte erről a jelenségről is kéne beszélni. Ez a kifejezés a francia szélsőbaloldal által is támogatott, agresszíven terjeszkedő iszlamizmus retorikájának elmaradhatatlan része.


Moché Lewin rabbi éppen ugyanezekben a napokban, hétfőn jelentette be, hogy kilép a párizsi nagymecset bizottságából, amely az iszlám franciaországi el- és befogadásával” foglalkozik. Lemondását azzal indokolta, hogy a párizsi nagymecset

nem volt hajlandó terrorista cselekedetnek nevezni a Hamász által október 7-én Izraelben elkövetett mészárlást, és nem volt hajlandó részt venni az antiszemitizmus elleni felvonuláson sem.

Kiemelt kép: Több ezres palesztinbarát tüntetés Párizsban 2023. október 22-én (Fotó: Ameer Alhalbi/Anadolu via Getty Images) 

Ajánljuk még