Aktuális

Olyat tettek a szurkolók a Puskás Arénában, amitől Szoboszlait kirázta a hideg

Orosz trükkök százai: Brüsszel Dániát bízza meg azzal, hogy betartassa a szankciókat

| Szerző: hirado.hu
Az oroszok különböző trükkök segítségével a meghatározottnál magasabb áron értékesítik a nyersolajat, ez pedig az Európai Bizottság szerint tarthatatlan.

A legújabb EU-s tervek szerint Dánia feladata lesz a vizein áthaladó orosz olajszállító tartályhajók ellenőrzése és esetleges feltartóztatása – számolt be a Financial Times brüsszeli forrásokra hivatkozva. A források szerint

a hatóságok a dán tengerszoroson nyugati biztosítás nélkül áthaladó tartályhajókat vennék célba, és hivatalosan a környezeti veszélyt jelentő hajókat szűrnék ki.

A Balti-tengeren keresztül szállított orosz olaj – a teljes tengeri olajexport mintegy 60 százaléka – a nemzetközi piacokra vezető útja során a szűk dán tengerszoroson halad át.

A javaslatra azért került sor, mert kiderült, a G7-ek és az EU által az orosz olajra bevezetett ársapkát teljesen figyelmen kívül hagyják, mivel szinte egyetlen tengeri nyersolajszállítmányt sem értékesítettek a hordónkénti 60 dolláros határ alatt.

Kapcsolódó tartalom

A szabályozás megköveteli, hogy a nyugati hajóbiztosítók csak akkor nyújtsanak fedezetet az orosz szállítmányokra, ha az olajat hordónként 60 dollárnál alacsonyabb áron adták el. Ugyanakkor

egyre több orosz nyersolajat szállító tartályhajó esetében merül fel a gyanú, hogy hamisított pénzügyi kimutatásokkal vagy nem nyugati biztosítással hajóznak.

Ha viszont valóban így közlekednek hajókkal, akkor fennáll a veszélye annak, hogy egy esetleges olajkatasztrófa esetén nem lesz, aki fedezze a felmerülő költségeket. Ez volna az említett környezeti veszély.

A dán tengerszorosokon naponta mintegy 2 millió hordó orosz nyersolaj halad át, ez három Aframax típusú, oroszok által használt hajónak felel meg.

Az árplafont azért vezették be, hogy csökkentsék Oroszország legértékesebb exporttermékéből származó bevételeit anélkül, hogy korlátoznák a nem nyugati országokba irányuló nyersolajszállításokat, mivel attól tartottak, hogy egy teljes embargó komoly problémákat okozna a globális olajpiacon.

Az EU más intézkedéseket is fontolgat egy új szankciócsomag részeként, amelyet a tagállamok a héten fognak hivatalosan megvitatni.

Ezek között szerepel azon hajózási társaságok megrendszabályozása, melyek hajóikat Oroszországnak értékesítik, az pedig „árnyékflottája” részeként használja azokat; illetve azon országok felelősségre vonása is, amelyek engedélyezik, hogy ezek a hajók az ő zászlajuk alatt közlekedjenek.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Getty Images)

Ajánljuk még