Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Kútba esett a brit kormány Ruanda-terve

| Szerző: hirado.hu
Hosszú ideje minden évben több tízezren próbálnak illegálisan átjutni az európai kontinensről a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett, gumicsónakokkal útnak induló csoportokban. A tenger felőli illegális bevándorlás felszámolása Rishi Sunak miniszterelnök egyik legkomolyabb választási ígérete volt. Most még messzebb került annak beváltásától.

Jogszerűtlennek minősítette szerdán ismertetett végzésében a brit legfelsőbb bíróság a brit határt illegálisan átlépők áttelepítését Ruandába. Komoly csapás érte ezzel Rishi Sunak miniszterelnök bevándorlási politikáját és egyik legfontosabb választási ígéretét.

A bíróság egyhangúlag elutasította a kormány fellebbezését egy korábbi döntés ellen, amely szerint a migránsokat nem lehet Ruandába küldeni, mert az nem tekinthető biztonságos harmadik országnak. Az úgynevezett Ruanda-terv Sunak bevándorlási politikájának központi eleme volt.

Kapcsolódó tartalom

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont sérti a brit és a nemzetközi jogban egyaránt meglévő emberi jogi protokollokat.

Boris Johnson volt miniszterelnök kormánya tavaly áprilisban jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás – amely tartalmaz egy 120 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is a közép-afrikai ország számára – lehetővé tenné, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Illegális bevándorlók szállnak partra a délkelet-angliai Kent grófságban lévő Dungeness-foknál, miután egy brit mentőhajó a fedélzetére vette őket egy csónakból a La Manche csatornán
(Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

Az akkori brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy

az innovatív megközelítés biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész-bűnszervezetek üzleti modelljét.

Robert Jenrick, a brit belügyminisztérium bevándorlási államtitkára kedden egy interjúban úgy fogalmazott, a kabinet a jövő évi választásokig teljes egészében fel akarja számolni a tenger felőli illegális bevándorlást. Mint fogalmazott, számos lehetőséget megvizsgáltak, és arra a meggyőződésre jutottak, hogy a rendszerbe be kell vezetni az elrettentést.

Biztosítanunk kell, hogy a Ruanda-terv még a jövő évi választások előtt sikerrel végződjön” – jelentette ki az államtitkár, aki elismerte, hogy a kormány törekvéseit jelentősen megnehezítheti, ha jogellenesnek ítélik a terveket.

Kapcsolódó tartalom

Rishi Sunak miniszterelnök úgy nyilatkozott az ítéletről, hogy „nem ez az az eredmény, amelyben reménykedtünk”, de a kormány már mérlegeli a további lépéseket az ügyben.

Kiemelt kép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (b) üdvözli Paul Kagame ruandai elnököt (Fotó: Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency via Getty Images)

Ajánljuk még