Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Izrael engedélyezte üzemanyag bejuttatását a Gázai övezet déli részébe

Izrael engedélyezte teherautók megtankolását az egyiptomi határátkelőnél, Rafahnál, és ezzel üzemanyag bejuttatását a Gázai övezetbe – jelentette a helyi média kedden.

Izrael a háború kezdete óta először engedélyezte az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) teherautóinak üzemanyag beszállítását a Gázai övezetbe, teljesítve az Egyesült Államok kérését.

A rafahi átkelőnél teletankolják az onnan a Gázai övezet déli részébe humanitárius felszerelést szállító ENSZ teherautókat az amerikai kormány kérésére. Ezt a lépést egyeztették az ügyben illetékes biztonsági tisztviselőkkel” – közölte az izraeli kormányzati tevékenységek koordinátora a palesztin területeken.

Korábban az UNWRA szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben két napon belül elfogy az üzemanyag-tartaléka.

A szervezet olyan létfontosságú rendszerek működtetésére használja az üzemanyagot, mint a tengervíz-sótalanító, a szennyvíztisztító telepek, valamint a Gázai övezet déli részén fekvő kórházak.

Kedden az izraeli erők rajtaütöttek egy Hamász-kiképzőbázison a Gázai övezet északi részén, ahol alagutak lejáratait, több tucat fegyvert, hírszerzési anyagokat és különféle fegyvereket, köztük rakétákat és páncéltörő rakétákat találtak.

Kapcsolódó tartalom

Jordánia külügyminisztériuma elítélte az izraeli katonai erők behatolását a Sífa kórházba, mert ezzel szerintük megsértették a nemzetközi jogot és a polgári lakosság háborús védelméről szóló genfi egyezményt.

Ammán Izraelt tartja felelősnek a civilek és a kórház egészségügyi személyzete és a betegek biztonságáért.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint kedden két, egy huszonhat és egy huszonhét éves katona elesett, négy katona pedig súlyosan megsebesült a Gázai övezet északi részén a harcokban.

Kelet-Jeruzsálemben a biztonságiak szerda reggel lerombolták a 21 éves Kairi Alkam nevű terroristának a lakóházát, aki januárban hét embert lőtt agyon a város Neve Jakóv nevű negyedében egy zsinagógánál. A merénylőt a rendőrök menekülés közben megölték a támadás éjszakáján. Ez volt 2011 óta a legvéresebb merénylet Izraelben, egészen október 7-ig.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még