Időjárás

Jön a viharos szél – térképen mutatjuk, mi várható hétvégén

A tálibok egyre jobban kontroll alatt tartják az embercsempész-tevékenységet a déli határnál

| Szerző: hirado.hu
A magyar–szerb határon működő embercsempészbandák közül többet is megnevez az a titkosszolgálati jelentés, amely szerint a legfontosabb szereplők az Afganisztánt uralmuk alatt tartó tálibok. Különösen aggasztó, hogy a tálibok nemcsak finanszírozási, hanem operatív szempontból is kontroll alá helyezték az embercsempész-tevékenységet.

Tálib titkosszolgálat, Hakkáni-terrorhálózat, 313-asok – íme néhány olyan név, amelyek a déli határon kialakult aggasztó helyzettel foglalkozó titkosszolgálati jelentésben és híradásokban is felbukkan. De mik ezek a szervezetek és mit keresnek Magyarország szomszédságában? – erre kereste a választ cikkében a Magyar Nemzet.

A lap felidézte, hogy miután a szovjetek afganisztáni véres hadjárata kudarcba fulladt a 80-as évek végén, és a kommunista nagyhatalom kivonult, a káosz időszaka következett, ugyanis

a szovjet megszállók ellen sikeresen harcoló mudzsahedin hadurak egymás ellen fordultak.

A polgárháború időszakában, 1994-ben indult el a tálib mozgalom, amelyhez több hadúr is csatlakozott, és végül 1996-ban uralmuk alá vették az ország nagy részét.

Kapcsolódó tartalom

A tálibok alatt Afganisztán szunnita fundamentalista állammá alakult, a radikális iszlám a mindennapok részévé vált,

a tálibok ezért is látták szívesen Oszama bin Laden terrorvezért, az al-Kaidát.

A Magyar Nemzet emlékeztetett rá, hogy az ország a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni amerikai megtorlás nyomán ismét megszállás alá került, a tálibokat formálisan kiszorították a hatalomból, de az amerikaiak által vezetett nemzetközi koalíciónak

sem a demokráciát, sem pedig az új afgán kormány hatalmát nem sikerült megszilárdítania.

2020-ban úgy döntött Donald Trump elnök, hogy kivonja csapatait az országból, amit utódja, Joe Biden aztán botrányosan vezényelt le.

Kapcsolódó tartalom

Ekkor a talibán megindította haderőit az ország belső részei felé, és napok alatt ismét elfoglalta Afganisztán jelentős részét.

A radikális iszlamisták a mai napig hatalmon vannak,

és mint a legtöbb államnak, Afganisztánnak is vannak titkosszolgálatai és hírszerző szervei, amelyeknek csápjai a Nemzeti Információs Központ szerint elérnek immár Magyarországra is.

Kapcsolódó tartalom

A Hakkáni-terrorhálózat névadó alapítója Dzsalaluddin Hakkáni, aki az egyik legismertebb parancsnoka volt a mudzsahedineknek nevezett afgán felkelőknek, akik a szovjet megszállás ellen harcoltak az 1980-as években.

Hakkániék kapták a legtöbb felszerelést és pénzt az Egyesült Államok hírszerző szervezetétől, a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA),

hogy sikerrel vehessék fel a harcot a szovjet túlerő ellen. A megszállók kiűzése, 1989 után nem sokkal Hakkániék szövetséget kötöttek a tálibokkal, így a családfő maga is a talibán egyik vezetőjévé vált.

Kapcsolódó tartalom

Emiatt pedig az országba menekülő terrorvezér,

Oszama bin Laden az egyik mentoraként is említi Dzsalaluddin Hakkánit, mint akitől sokat tanult a 90-es évek második felében.

Afganisztán amerikai megszállása során 2001 és 2021 között a Hakkáni-csoport 18 nagyobb terrortámadást vitt véghez.

Kapcsolódó tartalom

Dzsalaluddin Hakkáni 2018-ban hunyt el, azóta fia, Sziradzsuddin Hakkáni irányítja a terrorhálózatot, melynek központja a 2010-es években a pakisztáni Miran Shah településen és környékén volt, ahol a szervezett bűnözés módszereit is bevetették: fontos bevételi forrásuk volt a védelmi és zsarolási pénzek beszedése.

A Hakkáni-csoport évtizedes tapasztalattal rendelkezik a csempészés területén. Ezt feltehetően a szerb–magyar határon is kamatoztatni tudják.

A terrorhálózat 2018-tól létrehozta elitegységét, amelyet „Badri-hadseregként” emlegettek.

A Magyarország déli határain tevékenykedő egyik legerősebb embercsempészbanda, a 313-asok a Badri-hadsereg 313-as zászlóalja után kapták a nevüket.

Kapcsolódó tartalom

Első komolyabb akciójuk a G4S brit biztonsági cég kabuli főhadiszállása ellen indított támadás volt. A G4S épülete előtt autóba rejtett bombát robbantottak, majd fegyvereseik támadást indítottak a detonáció nyomán az épületből az utcára menekülők ellen.

A merényletben tízen életüket vesztették, 32-en pedig megsebesültek.

A Badri 313 a Hakkáni-hálózat elit egysége, terepszínű, modern ruházatuk, korszerű golyóálló mellényük és sisakjuk, az amerikai hadseregben rendszeresített éjjellátóik és fegyvereik vannak a róluk készült képek és videók alapján.

Kapcsolódó tartalom

Az embercsempészbandák tevékenysége nemcsak a titkosszolgálatok számára tűnt fel, a liberális, angol nyelvű Balkan Insight című portál riportja 2023 szeptemberében már foglalkozott a szerb–magyar határon kialakult helyzettel. A cikk szerint

a Szabadkától északra fekvő radanováci erdőben és Palics környékén harcolnak egymással az afgán embercsempészbandák,

mivel a 313-asok egyik csempésze, Noor Aga saját területrészt követelt magának az akkori vezetőtől, Shir Alitól.

A két csoport most a makkhetesi erdőben harcol egymással,

az összecsapásoknak a nyáron halálos áldozata és több sérültje is volt.

A Shir Ali által alakított csoportot 400-59 néven ismerheti a nyilvánosság, főként a TikTok-videómegosztó portálról. A Nemzeti Információs Központ jelentése szerint a közzétett anyagok leginkább az Iszlám Állam és az al-Kaida videóira hajaznak, céljuk nem a migránsok toborzása, inkább saját harci erényeiket mutatják be.

Kapcsolódó tartalom

A 313-asok és a 400-59-esek rendkívül jól keresnek az embercsempészettel: az illegális határátlépésért személyenként ezer eurót is elkérnek, és a rendőrség adatai szerint naponta 1000-1200-an próbálnak átjutni a szerb–magyar szakaszon.

Az ORFK adatai szerint a 40. héten rekordot döntött a feltartóztatott, majd visszakísért illegális migránsok száma, amely ekkor 5606 fő volt.

Különösen aggasztó, hogy a tálibok nemcsak finanszírozási, hanem operatív szempontból is kontroll alá helyezték az embercsempész-tevékenységet a titkosszolgálati jelentés szerint. Vagyis nemcsak a hasznot fölözik le, hanem a korábban szerzett csempész szaktudásukat is bevethetik Magyarországon.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még