Aktuális

Szijjártó: Hat újabb magyar állampolgár jutott ki a Gázai övezetből

A kínai elnök szerint Kínának és az Egyesült Államoknak nem szabad hátat fordítaniuk egymásnak

Kínának és az Egyesült Államoknak nem szabad hátat fordítaniuk egymásnak – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel tartott találkozóján.

A két vezető, aki legutóbb egy éve találkozott, most a San Franciscótól délre található egyik birtokon üdvözölte ismét egymást dacára Peking és Washington feszült viszonyának.

A megbeszélés a kétoldalú kapcsolatok fontosságának hangsúlyozásával indult, különös tekintettel arra, hogy a világ kezd felépülni a koronavírus-járvány okozta gazdasági megrázkódtatásból. Biden kiemelte, hogy a találkozó célja, hogy a vezetők „megérthessék egymást”, míg Hszi hozzátette, hogy „komoly felelősséget” viselnek a világért.

„Nem merülhet fel lehetőségként két olyan nagy ország számára, mint Kína és az Egyesült Államok, hogy hátat fordítson egymásnak” – húzta alá Hszi.

„Továbbra is úgy vélem, hogy a nagy országok versengése nem a mai idők uralkodó tendenciája és nem képes megoldani a Kína és az Egyesült Államok, illetve általánosságban a világ előtt álló problémákat. A Föld elég nagy a két országnak arra, hogy sikeresek legyenek. Az egyik ország sikere lehetőség a másik számára” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

„Létfontosságú, hogy vezetőkként Ön és én világosan megértsük egymást, félreértések és tévképzetek nélkül” – mondta Biden hozzáfűzve, hogy

kettejüknek „biztosítani kell, hogy a verseny nem fordul át konfliktusba”.

Biden és Hszi az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) San Franciscó-i csúcstalálkozójának margóján tartott megbeszélésén a két ország viszonyában feszültséget okozó számos vitás kérdés kerül terítékre.

Az amerikai kormányzat előzőleg közölte, hogy a négyszemközti találkozón mindenek előtt a két ország gazdasági versenyének felelős mederbe tereléséről, a kommunikációs csatornák nyitva tartásáról és a konfliktus elkerüléséről lesz szó.

Ajánljuk még