Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Kiégett és szétbontott autókat hagynak maguk után a menekülő embercsempészek a déli határnál

Száz fölött van a hátrahagyott autóroncsok száma a déli határ közelében, Mórahalom és Ásotthalom térségében. Ezek olyan kocsik, amelyekkel az embercsempészek szöktették a migránsokat, de otthagyták azokat. A térség fideszes országgyűlési képviselője a kormányhoz fordult segítségért. Közben a határ szerbiai oldalán eredményesek a migránsokkal szembeni razziák.

Kiégett vagy szétbontott autók sorakoznak az út mentén Mórahalom térségben. A kocsikat embercsempészek hagyták hátra, a legtöbbször azután, hogy a rendőrök megállították vagy elfogták őket.

Az embercsempészek sokszor lopott kocsikkal szöktetik a migránsokat, az autókat pedig hátrahagyják.

A roncsok környékén ezért az illegális autóbontók is megjelentek. A helyiek szerint a roncsok balesetveszélyesek.

Kapcsolódó tartalom

„Ásotthalmon jelenleg 68 darab ilyen van az út szélén vagy mélységben, a határ felé vagy éppen Rúzsa felé. Ezeket szétverik, szétbontják, a migránsok is sokat hátrahagytak, ez a mezőgazdasági termelésünket nehezíti és kockázatossá teszi”– sorolta Fakkelman István gazda.

A helyközi buszjáratokat is zavarják ezek az autók. Sok helyen a megálló közelében hagyták a roncsokat, így a sofőr nem mindig látja a buszra várakozó utasokat.

A csempészautókból már több száz gyűlt össze a környéken.

Az egyik földúton néhány méterenként állnak a kocsik, ráadásul szinte napról napra nő a számuk.

Kapcsolódó tartalom

Mihálffy Béla fideszes országgyűlési képviselő nemrég a kormányhoz fordult: Gulyás Gergely miniszternek írt levelet.

„Arra kértem, hogy vigye kormány elé az itt élők problémáját, én azóta már személyesen is találkoztam a miniszter úrral, aki azt az ígéretet tette az itt élőknek és nekem, hogy a kormány sürgősen foglalkozni fog ezzel a problémával” – hangsúlyozta Mihálffy Béla.

Kapcsolódó tartalom

De nemcsak a magyar határ közelében élőknek okoznak problémát a migránsok és az embercsempészek. A szerb oldalon az elmúlt időszakban

az egyre növekvő erőszak és a fegyveres leszámolások okoztak problémát.

A szerb hatóságok az elmúlt két hétben folyamatosan akcióztak a térségben. Csaknem 5000 illegális bevándorlót találtak, de kilenc gépkarabélyt, öt pisztolyt, 1600 darab lőszert, több száz útlevelet és kábítószert is lefoglaltak. A migránsok búvóhelyeit is átkutatták a szerb kommandósok.

Kapcsolódó tartalom

Az akciók tovább folytatódnak – erről a szerb belügyminiszter számolt be hétfőn Horgoson. Bratislav Gasic a legfontosabb feladatnak a bűnbandák felkutatását nevezte. Úgy fogalmazott: az embercsempész-hálózatok legfontosabb láncszemét szeretnék elvágni, és az a céljuk, hogy a helyiek ismét biztonságban érezhessék magukat Szerbiában.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még