Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Finn belügyminiszter: Nőtt az Oroszország felől Finnországba érkezők száma

Jelentősen nőtt az Oroszország felől Finnországba a harmadik világból érkező menedékkérők száma – közölte a finn belügyminiszter kedden, azt vetve az orosz határőrség szemére, hogy átengedi a papírokkal nem rendelkezőket is Finnország irányába.

Az orosz hatóságok megváltoztatták az eljárást és a hiányzó dokumentumok ellenére engedélyezik a Finnországba utazást, ami illegális beutazásnak minősül” – tette hozzá Mari Rantanen tárcavezető.

Reméljük, Oroszország visszatér korábbi gyakorlatához, miszerint a schengeni vízummal nem rendelkezőket nem engedi Finnország határaihoz” – jelentette ki Mari Rantanen újságíróknak.

Bejelentette, hogy a belügyminisztérium lépéseket tett egy olyan javaslat kidolgozására, mely lehetővé tenné a határforgalom korlátozását vagy akár egyes átkelők lezárását is.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter elmondta, hogy az utóbbi két napban mintegy 60, afrikai és ázsiai országból érkezettet regisztráltak az orosz határon, miközben augusztus 1-je és november 12-e között – a finn határőrség adatai szerint – mindössze 91-et.

Nem a menedékkérők számáról van szó, hanem Finnország nemzetbiztonságáról és a megváltozott orosz tevékenységről” – mutatott rá Riika Purra finn miniszterelnök-helyettes X-bejegyzésében.

Petteri Orpo finn miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy a problémát komolyan kell venni és biztosítani akarják a keleti határt. Orpo kijelentette, hogy az orosz határőrség szervezetten szállít és kísér embereket a határra. „Egyértelmű, hogy ezeket az embereket segítették” – tette hozzá.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a törvénytelen határátlépésekkel szemben Helsinki határozott lépéseket fog tenni, az ehhez szükséges eszközöket pedig már az új finn jogszabályok biztosítják. Finnország mintegy 1340 kilométer hosszú közös határral rendelkezik Oroszországgal, amely egyben az Európai Unió külső határának számít.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még