Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

„Olyan volt az élet, mint egy gettóban” – gépfegyveres rendőrök ellenőriznek a déli határnál, ahol már a tálibok irányítják az embercsempészeket

Hosszú távon súlyos következményekkel járó belbiztonsági fenyegetést jelent az európaiakra, hogy a tálib kormányzat dönti el, ki juthat be az Európai Unióba. Erről beszélt az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta: az illegális bevándorlás legújabb negatív aspektusa, hogy az afgán embercsempész-bandák felett a tálib kormányzat átvette az irányítást. Hozzátette: 2015 óta látható, hogy a terrorizmus összefügg a migrációval, ezért a kormány biztonság-politikai kérdésként tekint a migrációra.

Gépfegyverrel felszerelt egyenruhások ellenőrzik az autósokat Szerbiában a magyar határ menti településeken. A felállított ellenőrzőpontoknál minden járművet alaposan átvizsgálnak, különösen a kamionokat, és azok raktereit. Az illegális migránsok ugyanis sokszor ott rejtőznek el, abban bízva, hogy így az Európai Unióba juthatnak.

„A magyar határtól alig tíz kilométerre is ellenőrző pontokat állítottak fel a szerb hatóságok. Gépfegyveres rendőrök ellenőrzik az itt elhaladó személygépkocsikat, teherautókat és egyéb járműveket is.

Így próbálják megakadályozni, hogy a dél-Szerbiába szállított migránsok visszatérjenek a határmenti településekre, illetve a szerb-magyar határ közelébe” – számolt be az M1 helyi tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

A szerb rendőrség speciális alakulatait két hete vezényelték a magyar határ térségébe, miután Horgoson migránsok gépfegyverekkel lövöldöztek, és 3 illegális bevándorló meghalt. Az állig felfegyverzett egyenruhások azóta a környékről csaknem 5 ezer migránst gyűjtöttek össze, és szállítottak befogadóközpontokba. Ők többségében az erdőkben, illetve illegálisan elfoglalt házakban bujkáltak. Arra vártak, hogy az embercsempészek az Európai Unióba juttassák őket.

„Olyan volt itt már az élet, mint egy gettóban. Rengeteg migráns gyűlt össze. Teljesen felforgatták az életünket. Éjszakánként különösen veszélyes volt a környék” – panaszkodott egy zombori férfi.

Kapcsolódó tartalom

A múlt héten nyilvánosságra hozott magyar titkosszolgálati jelentésből kiderült: a vajdasági embercsempészek közvetlen kapcsolatban állnak a tálib kormánnyal.

Erről beszélt az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György kiemelte: mára az afgán embercsempészbandák felett a tálib kormányzat átvette az irányítást. Hozzátette, ezzel lényegében a tálibok döntik el, hogy ki juthat be Európába, ami az európai emberekre nézve súlyos biztonsági fenyegetést jelent.

„Azt, hogy ki juthat be Európába, azt tehát nem valamelyik nemzetállam illetékes idegenrendészeti hatósága vagy menekültügyi hatósága, de még csak nem is a brüsszeli központ az, aki eldönti, hanem bűnbandák és azon belül afgán bűnbandák döntenek erről. Vagyis, az afgán-tálib kormányzat dönti el, hogy ki juthat be Európába. Ez eléggé félelmetes perspektíva, hosszú távon nagyon súlyos követkeményekkel járó, belbiztonsági fenyegetést jelent az európai polgárok számára” – fogalmazott.

Bakondi György hozzátette: a nyugat-európai országok migrációs politikája teljesen kudarcot vallott. Ezzel szemben a magyar kormány álláspontja 2015 óta változatlan a kérdésben. Vagyis: csak a magyar emberek dönthetnek arról, hogy kikkel szeretnének együtt élni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még