Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Mateusz Morawiecki megkapta a kormányalakítási megbízást

Hivatalosan is megbízta a kormányalakítással hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki eddigi miniszterelnököt, akinek négy héten belül bizalmat kell kérnie az októberi parlamenti választások nyomán megalakult új szejmtől.

Hétfő délelőtt a szejm alakuló ülésén Morawiecki a lengyel alkotmánnyal összhangban benyújtotta lemondását, de kabinetje az új kormány beiktatásáig hivatalban marad.

Morawiecki 2017 óta vezeti a 2015-ben hatalomra jutott Jog és Igazságosság (PiS) kabinetjét. Az idei parlamenti választáson a PiS a legtöbb, 194 mandátumot szerzett a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel.

Négy, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből álló parlamenti koalíciónak együttesen 248 mandátuma van.

További 18 mandátummal rendelkezik a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

Andrzej Duda az új kormány alakítását célzó megbízás alkalmából rendezett ünnepségen reményét fejezte ki, hogy Morawiecki kabinetje megszerzi majd a parlamenti többség támogatását, és a PiS-frakciónál szélesebb parlamenti együttműködés keretében folytatja munkáját.

Kapcsolódó tartalom

A leendő kormány előtt álló kihívásokról beszélve az elnök fontosnak nevezte, hogy Lengyelország megőrizze pozícióját az Európai Unióban és a NATO-ban.

Morawiecki a hétfő délutáni parlamenti beszédében az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában (AFCO) október végén megszavazott, az egyhangú döntéshozatal kötelezettségét 65 területen megszüntető tervezetre utalva a nemzeti szuverenitást védő, pártpolitikai hovatartozástól független koalíció létrehozására szólította fel a képviselőket.

A Morawiecki által összeállítandó új kabinetet az államfő két héten belül iktatja be. A kormányprogramot a beiktatást követő további két héten belül kell a szejm előtt bemutatni, az alsóház bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

Kiemelt képen: Mateusz Morawiecki miniszterelnök beszédet mond a lengyel parlament alsóháza, a szejm 10. ciklusának alakuló ülésén Varsóban, 2023. november 13-án. (Fotó: EPA/Radek Pietruszka)

Ajánljuk még