Aktuális

Még mindig rejtély, mi okozta a furcsa egészségügyi problémákat

„Az EU szankciói egy svájci sajtra hasonlítanak, annyi a lyuk rajtuk” – Bulgária kiskapukat használva orosz kőolajszármazékokat szállít EU-s országoknak

Bulgária az olajszankciók egyik kiskapuját kihasználva orosz kőolajszármazékot szállít EU-s országokba is – majdnem egy éve. Szófia ezzel jelentős összegeket keresett, de Moszkva is egymilliárd eurót nyert az üzleten. Miközben sok ország ott kerüli meg a szankciókat, ahol tudja, Brüsszel már a 12. csomagon dolgozik. Pedig szakértők szerint a napnál is világosabb, hogy a szankciós politika megbukott.

Bulgária és a Lukoil könyörtelenül kihasználja az olajszankciók egyik kiskapuját és orosz kőolajszármazékot szállít EU-s országokba, amivel egymilliárd dollárt keresett Moszkvának – erről írt a Mandiner.

A bolgár kormány nem érzi magát felelősnek, és nem is értik mi történhetett – teszi hozzá a lap megjegyezve: elfelejtik azt az apróságot, hogy a Nikolaj Demkov kormányalakítása óta eltelt 5 hónapban is ömlött a pénz Moszkvába és Szófiába, sőt, az együttműködés ma is tart.

Putyin  egymilliárd euróval többet költhet a háborúra, miután kihasználta az uniós szankciók kiskapuit – Bulgária segítségével – erről már a Politico írt.

A brüsszeli lap egy uniós diplomatát is idéz, aki arról beszélt: az EU szankciói egy svájci sajtra hasonlítanak, annyi a lyuk rajtuk és Európa mindig 3 hónappal az oroszok mögött jár.

Kapcsolódó tartalom

Közben Brüsszel lázasan dolgozik az újabb szankciókon, ugyanis Ursula von der Leyen a múlt héten az ukrán parlamentben jelentette be, hogy hamarosan érkezik a 12. csomag. Az Európai Bizottság elnöke akkor azt ígérte, hogy már a következő héten bemutatják az újabb szankciókat.

Csakhogy Brüsszel a saját maga által megszabott határidőt sem tartotta be. Az Európai Bizottság szóvivője pénteken arról beszélt: most nem mutatják be az újabb szankciókat.

Eric Mamer azt mondta:

már nem kell sokat várni az újabb szankciókra.

Kapcsolódó tartalom

Az új büntetőintézkedésekről egyelőre nincsenek hivatalos információk, viszont uniós diplomatáktól úgy tudni, Brüsszel az eddigi szankciók kijátszását akarja megakadályozni. Arról is hallani, hogy napirenden van az orosz drágakövek és LNG importtilalma, valamint az olajár-sapka felülvizsgálata. Sőt, állítólag felmerült a Roszatommal való szerződéskötések és az orosz urán behozatali tilalma is.

Egyértelmű kudarc az EU szankciós politikája, és ezt már a büntetőintézkedéseket korábban hangosan támogató politikusok közül is többen beismerik

– erről a Századvég elemzője beszélt az M1-en. Hortay Olivér kiemelte: Brüsszel mégis újabb szankciókat erőltet, pedig már a mostaniaknak is nagy az elutasítottsága az EU-ban.

Háromszor akkora az aránya azoknak, akik szerint a szankciók elsődlegesen az Európai Uniónak ártottak, mint akik Oroszországot tartják az elsődleges vesztesnek, és valamennyi tagállamban többségében vannak azok, akik szerint az Európai Unió egyértelműen a vesztese a szankciós politikának. Így hogy mondjam, ész érvekkel nehezen indokolható, hogy mi szükség van egy 12. csomagra” – fogalmazott a szakértő.

Kapcsolódó tartalom

Itt az ideje, hogy a globális politika visszatérjen az együttműködés talajára” – mondta Szijjártó Péter pénteken. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a szankciók jórészt hatástalanok, miközben az Európai Uniónak is ártottak.

„Az Ukrajnában zajló háború miatt az Európai Unió, az európai gazdaság is nagyon sokat gyengült, és európai emberek halnak meg, az európai infrastruktúra károsodik, az szenved el pusztítást. Európának itt az ideje, hogy végre fellépjen az érdeke mentén és mindent megtegyen annak érdekében, hogy ez a háború a szomszédságunkban véget érjen” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország azt szeretné, ha a világpolitika a szankciók és egymás kioktatása helyett a kölcsönös tiszteletről szólna.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még