Aktuális

Orbán Viktor Berlinben: Nekünk Magyarország az első!

A világ gazdaságának hattizedét adó országok vezetői tanácskoznak az APEC-csúcson San Franciscóban

A világ gazdasági teljesítményének 60 százalékát, és a globális kereskedelem mintegy felét adó országok vezetői kezdtek tanácskozást hétfőn San Franciscóban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján.

Az egész héten tartó találkozósorozat mottójául a házigazda Egyesült Államok azt választotta, hogy „Ellenálló és fenntartható jövő megteremtése mindenki számára”.

Matt Murray, az Egyesült Államok APEC nagykövete hétfőn tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a nemzetközi konfliktusok és természeti katasztrófák ellenére az APEC továbbra is elkötelezett a gazdasági együttműködés folytatása mellett.

A diplomata elismerte ugyanakkor, hogy változatlanul vannak törések a gazdasági együttműködési szervezeten belül, amelyeket az elmúlt évben elsősorban az orosz-ukrán konfliktus okozott. Hozzátette, mindent elkövetnek, hogy ennek ellenére a gazdasági találkozó végén sikerüljön közös zárónyilatkozatot kiadni.

Kapcsolódó tartalom

Az APEC csúcstalálkozójának hete számos kétoldalú megbeszélésre is lehetőséget ad. A legnagyobb várakozások az amerikai-kínai csúcstalálkozót előzik meg.

Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán San Franciscóban találkozik, ez lesz tavaly november óta az első legmagasabb szintű személyes találkozó a két ország vezetője között. Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági szóvivő hétfőn közölte, hogy a találkozón az Egyesült Államok és Kína kétoldalú viszonyának meghatározó elemei kerülnek napirendre, valamint szót váltanak majd az orosz-ukrán háborúról is.

Ajánljuk még