Aktuális

Még mindig rejtély, mi okozta a furcsa egészségügyi problémákat

Több titkos akcióban is részt vett az az ukrán ezredes, aki központi szerepet játszhatott az Északi Áramlat felrobbantásában

Újabb bizonyítékokat mutatott be a The Washington Post, amelyek szerintük arra utalnak, hogy Ukrajnának köze lehetett az Északi Áramlat kettes gázvezeték tavalyi felrobbantásához. Az amerikai lap szerint az egész terrorakciót az ukrán titkosszolgálat egyik veterán ezredese irányította. Ő tagadja érintettségét és orosz propagandának nevezte az amerikai lap információit, az ukrán kormány pedig nem szólalt meg az ügyben.

Egy ukrán katonatiszt irányította az Északi Áramlat elleni támadást, ami közvetlen bizonyítéka, hogy Ukrajna részt vett a szabotázsakcióban

– számolt be a Washington Post.

Az amerikai lap szerint az ukrán hírszerzéssel szoros kapcsolatban álló ezredes, Roman Cservinszkij a logisztikát és a támogatást biztosította annak a 6 fős csapatnak, akik hamis személyazonossággal egy bérelt vitorlásról robbanótölteteket helyeztek el a gázvezetéken.

Az M1 híradójában látható felvételeken látható Roman Cservinszkij, akit a Washington Post a gázvezetékrendszer megtámadásával hoz kapcsolatba. A 48 éves katona az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált, több titkos akcióban is részt vett, majd a háború kitörése után az Oroszország által elfoglalt területeken az ellenállási tevékenységre összpontosított.

Kapcsolódó tartalom

A veterán hírszerző tagadja, hogy köze lenne a robbantáshoz és az erről szóló, szerinte alaptalan találgatásokat orosz propagandának nevezte. Az ukrán kormány szóvivői pedig ahogy korábban többször, úgy most is hallgatnak a témában.

Ukrajna következetesen tagadja, hogy köze lenne az Északi Áramlat felrobbantásához. Volodimir Zelenszkij például a nyáron egy interjúban azt mondta: „Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Ukrajna semmi ilyesmit nem tett. Soha nem cselekednénk így. ”

Az Északi Áramlat tavaly szeptemberi felrobbantása óta Németország, Dánia és Svédország is nyomoz az ügyben. A vizsgálatok már Oroszországot, az Egyesült Államokat és Ukrajnát is felelőssé tették a terrortámadásért. A felelősséget viszont még senki sem vállalta.

Elemzők szerint kicsi az esélye, hogy Moszkva állna a terrorcselekmény hátterében,

ugyanis valószínűtlen, hogy az oroszok a saját gázvezetékük felrobbantásával vágják el magukat a bevételektől és csökkentsék a befolyásukat Európa energetikai helyzetére.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok feltételezett szerepe többek szerint azért is érdekes, mert Joe Biden még a háború kitörése előtt a vezeték megszüntetésével fenyegetőzött.

Az amerikai elnök azt ígérte, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, akkor tesznek róla, hogy ne legyen tovább Északi Áramlat.

A fordulat idén márciusban következett be, amikor a New York Times amerikai hírszerzői források alapján már arról írt: egy ukránbarát csoport a felelős az Északi Áramlat felrobbantásáért. Ezt az ukrán kormány azonnal cáfolta.

Számomra ez egy elég furcsa történet, semmi közünk hozzá” – szögezte le Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter.

Azonban a nyomozások szálai továbbra is Ukrajna irányába mutatnak, egyebek mellett brit és német lapok is arról írtak, hogy ha Volodimir Zelenszkijt ugyan nem is tájékoztatták, de Kijevnek köze lehet a terrorcselekményhez. Szakértők azt is megjegyzik:

az ukránok amerikai támogatás nélkül nem tudták volna végrehajtani a robbantást.

Ukrajna a háború kitörése óta több titkos műveletet és támadást hajtott végre Oroszország területén. Viszont több szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy az Északi Áramlat elleni támadás célpontja egy olyan nem katonai infrastruktúra volt, ami több millió európai ember energiaellátását biztosította. Ráadásul az Északi Áramlatban a Gazprom 51 százalékos tulajdonnal rendelkezik, és a megépítéséhez német, francia és holland energetikai cégek is dollármilliárdokkal járultak hozzá.

Ajánljuk még