Aktuális

Ha vásárolt ebből az ásványvízből, azonnal vigye vissza

A belga sajtó napközben több bombariadóról is beszámolt

Bombafenyegetés miatt az Európai Parlament épületében tartózkodó képviselőket sms-ben értesítették arról, hogy elkezdődött a rendőrségi intézkedés. Kiderült, hogy egy iskola kapott fenyegetést, a tanulókat és a tanárokat az átvizsgálás idejére evakuálták. Nem ez volt az egyetlen bombafenyegetés Belgiumban: Brüsszelben és Waterlooban is szinte ezzel egy időben kellett kiüríteni egy-egy iskolát. Robbanóeszközt végül sehol sem találtak.

Nem mehettek be a látogatók a brüsszeli Leopold parkba pénteken, valamivel délelőtt tíz óra előtt. A belga hatóságok kiürítették és lezárták a területet, miután valaki azzal fenyegetőzött, hogy robbanószerkezetet helyezett el a parkban található általános és középiskolánál. A közeli Európai Parlament (EP) képviselőit sms-ben értesítették a bombafenyegetésről.

Az üzenetben azt írták: a Leopold parkot a rendőrség lezárta, az EP épülete azonban nincs veszélyben. Az EP munkatársai az MTI-nek elmondták, az épületet nem zárták be, senkinek sem kellett elhagynia.

A belga sajtó napközben több bombariadóról is beszámolt.

Kapcsolódó tartalom

A reggeli órákban kiürítettek például egy középiskolát Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében. Az RTL.info szerint az iskola vezetősége riasztotta az észak-brüsszeli hatóságokat, amelyek azonnal a helyszínre vonultak. A rendőrség szóvivője a portálnak úgy nyilatkozott: az iskolát kiürítették, a nyomozás folyamatban van. A diákokat és a tanárokat a közeli parkokba evakuálták, de nem sokkal később visszatérhettek a tantermekbe.

Tanítási szünetet hirdettek viszont a vallon város Waterloo egyik oktatási intézményében, amely pénteken reggel 7 órakor kapott bombafenyegetést. A hatóságok ide is nagy erőkkel vonultak ki, ugyanis Belgiumban október közepe óta a második legmagasabb fokú terrorkészültség van érvényben. Akkor egy szélsőséges iszlamista lelőtt két svéd futballszurkolót Brüsszelben.

A waterlooi bombariadó után a vallon ügyészség szóvivője leszögezte, hogy

aki hamisan tesz bejelentést bombaveszélyről, akár két évig terjedő börtönbüntetést és 2400 eurós – több, mint 900 ezer forintos pénzbírságot is kaphat.

Közben a brüsszeli ügyészség délután egy negyedik belga középiskoláról is beszámolt, amelyet pénteken ki kellett üríteni bombariadó miatt. A hatóságok egyik esetben sem találtak robbanószerkezetet.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még