Aktuális

Tűz ütött ki egy fővárosi kórház udvarán

Ukrajna csatlakozásával a háború jönne be az Európai Unióba Szijjártó Péter szerint

Ukrajna csatlakozásával a háború jönne be Európába – erről Szijjártó Péter beszélt a szerdán nyilvánosságra hozott brüsszeli bővítési csomag kapcsán. A külügyminiszter azt mondta: a magyar kormány szerint nem időszerű bármilyen előrelépés Ukrajna csatlakozási tárgyalásainál. Továbbra is elvárják például, hogy Ukrajna visszaadja a kárpátaljai magyaroknak mindazokat a jogokat, amelyekkel 2015-ben már rendelkezett. Az M1-nek nyilatkozó elemző szerint abszurd, hogy egy háborúban álló országgal csatlakozási tárgyalások induljanak.

„Mindaddig amíg nem lesz béke Ukrajnában, addig Ukrajna nem lesz alkalmas az európai uniós tagságra” – mondta Szijjártó Péter.

Ukrajna csatlakozásával háború jönne Európába – értékelte az uniós testület bővítési jelentését Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint Magyarország helytállónak tartja az Európai Bizottság megállapítását, amely szerint Ukrajna nem teljesítette a tagjelöltséghez megelőlegezett feltételeket. Ezen a téren

különösen kirívó a nemzeti kisebbségek jogairól szóló közösségi alapelvek megsértése.

„Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak tekintetében semmilyen előrelépést nem tartunk időszerűnek. És természetesen mi, magyarok továbbra is elvárjuk azt, hogy Ukrajna visszaadja a kárpátaljai magyar közösségnek mindazokat a jogokat, amelyekkel 2015-ben már rendelkeztek” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Tanács nyissa meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – ismertette szerdán Brüsszel javaslatát az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen szerint Ukrajna a háború alatt is komoly reformokat hajtott végre. Példaként említette az igazságszolgáltatás átalakítását és az új médiatörvényt.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a nemzeti kisebbségek ügye is haladt előre.

Brüsszelben azonban nem mindenki ért egyet azzal, hogy Ukrajnának az unióban lenne a helye.

A brüsszeli Politicónak nyilatkozó tisztviselők és diplomaták hangsúlyozták:

a tárgyalások megkezdése nem garancia az EU-tagságra – „nézzenek csak Törökországra”

– idéz a lap egy magas rangú diplomatát. A tárgyalások Ankarával 2005-ben kezdődtek, de jelenleg a mélyponton vannak – emlékeztet a Politico.

Egy másik tisztviselő rámutatott, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdéséről szóló döntés erősen politikai volt, tekintve, hogy az ország háborúban áll és a határai jelenleg instabilak.

Kapcsolódó tartalom

„Ilyen körülmények között arról beszélni, hogy Ukrajna bármilyen szinten is készen áll ahhoz is, hogy megkezdődjenek a tárgyalások, ez totális abszurditás” – mutatott rá Koskovics Zoltán, Alapjogokért Központ elemzője.

Az Európai Bizottság javaslatát nem úgy kell tekinteni, mint ami közelebb visz Ukrajna uniós tagságához – mondta Koskovics Zoltán, az M1-en. Az elemző úgy látja:

ez is része az Oroszország ellen folytatott információs háborúnak.

„Próbálják emelni az Ukrajnában meglehetősen bezuhant harci szellemet. Az elmúlt hetek, hónapok eseménye, a totálisan kudarcba fulladt offenzíva, az mind megtörte az ukránok lelkesedését, és ez egy olyan dolog, amivel a harci szellemet, a morált próbálják erősíteni” – vélekedett Koskovics Zoltán.

Az ukrán EU-nagykövet maga is elismerte, hogy a háborúnak be kell fejeződnie ahhoz, hogy Ukrajna EU-tag lehessen.

A Századvég jogi tanácsadója szerint mindez jól mutatja, milyen ellentmondásos politikát folytat az Európai Bizottság.

Kapcsolódó tartalom

„Miközben Brüsszel, az Európai Bizottság azért kér forrásokat, hogy az ukrán felet, Ukrajnát a háborúban tartsa, aközben egy olyan folyamatot kezd meg, amely a háború befejezése nélkül nem valósulhat meg. Nem tudom, hogy csak én látok-e itt ellentmondást, de szerintem azért itt egy éles ellentét mutatkozik” – mutatott rá ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi tanácsadója.

Az Európai Bizottság ukrajnai javaslatáról nagyjából egy hónap múlva dönthetnek az unió állam- és kormányfői.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ajánljuk még