Lényeges

Ők kapták idén a Kossuth-díjat

Tűzszünetet sürgetett és további segélyeket ígért a francia elnök egy Gázáról szóló segélykonferencián

A civilek védelmére szólította fel csütörtökön a francia elnök Izraelt Párizsban, egy Gázával kapcsolatos segélykonferencia megnyitóján, valamint mielőbbi tűzszünetet sürgetett és további segélyeket jelentett be.

A terrorizmus elleni harcot sosem lehet szabályok nélkül vívni. Izrael tudja ezt. Az ilyen harcban rejlő csapda mindenki számára ugyanaz: ha feladjuk saját elveinket és teret engedünk az erőszakcselekményeknek” – fogalmazott Emmanuel Macron, kiemelve: minden emberi élet egyformán fontos.

Kapcsolódó tartalom

A civileket meg kell védeni, ez teljesen alapvető. Erről nem lehet tárgyalni sem” – tette hozzá.

Franciaország emellett idén 100 millió euróra (37,8 milliárd forint) növeli a Gázai övezetbe és Ciszjordániába szánt segélyek összegét, melyből 20 milliót (7,5 milliárd forint) már korábban bejelentettek – közölte.

Felszólította egyúttal a konferencián részt vevő országokat is, növeljék a palesztinoknak szánt segélyek összegét és emlékeztetett arra, hogy az ENSZ korábban már közzétett egy becslést azzal kapcsolatban, milyen összeg szükséges a Gázai övezetben és Ciszjordániában élők segélyezéséhez. Üdvözölte továbbá a különböző humanitárius kezdeményezéseket, példaként a többi között Jordániát említve, mely légi úton juttatott el orvosi segélyszállítmányt az övezetbe.

Kapcsolódó tartalom

A megnyitón felszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki elmondta, hogy az Európai Unió megnégyszerezte a Gázai övezetbe és Ciszjordániába szánt segélyek összegét.

A felszólalók között volt továbbá Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök, kiemelve, hogy a palesztin nép szenvedése immár 75 éve tart. „Az idő értékes; Gázában óránként hat gyereket ölnek meg” – jelentette ki.

Macron a maga részéről leszögezte: a nemzetközi közösség Stajjét és kormányát tekinti a palesztin nép egyetlen törvényes képviselőjének.

A konferencián 50 ország vesz részt, a többi között európaiak, valamint az Egyesült Államok, illetve közel-keleti országok, az ENSZ és civilszervezetek is képviseltetik magukat – tájékoztatott a francia elnöki hivatal, hozzátéve: Izrael nem vesz részt az eseményen.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még