Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Kiterjesztett elrettentésről állapodott meg a dél-koreai és az amerikai külügyminiszter Észak-Koreával szemben

Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter és Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön megegyezett, hogy közösen kiterjesztett elrettentési stratégiát fognak alkalmazni Észak-Korea fenyegetéseivel szemben.

A találkozó során a két tárcavezető egyetértett abban, hogy az Észak-Korea és Oroszország között erősödő katonai együttműködés egyre aggasztóbb és veszélyesebb – számolt be erről Blinken.

Pak és Blinken a kiterjesztett elrettentési stratégia mellett a Japánnal való stratégiai együttműködés előmozdításáról is tárgyalt.

A három ország lépéseket tesz afelé, hogy az észak-koreai rakétafenyegetésekről adott valós idejű figyelmeztetések esetén azonnali válaszlépéseket tehessenek,

illetve közösen védekeznek Phenjan kibertámadásai ellen – közölték a találkozó során.

Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán elítéli, hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak; amit szerintük az bizonyít, hogy gyanús mozgásokat figyeltek meg a két ország határán.

Kapcsolódó tartalom

„Azt látjuk, hogy két irányú a dolog. Látható, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság katonai felszerelést biztosít Oroszországnak az Ukrajna elleni brutális agresszióhoz, de az is, hogy Oroszország technológiai támogatást nyújt a KNDK-nak katonai programjaihoz, és ez igazán aggasztó Korea biztonsága szempontjából” – magyarázta az amerikai külügyminiszter.

„Arról is beszéltünk, hogy országaink partnereikkel együtt milyen további intézkedéseket tehetnek azért, hogy nagyobb nyomást gyakorolhassunk Moszkvára,

hogy ne adjon át katonai technológiát a Koreai NDK-nak, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is” – jelentette ki Blinken.

Észak-Korea és Oroszország tagadja, hogy fegyverekkel támogatják egymást, de a két ország vezetői szeptemberi találkozójukon szorosabb katonai együttműködés mellett kötelezték el magukat.

Ajánljuk még