Aktuális

Lemondott a palesztin kormány

Érkezhet a következő uniós szankciós csomag, szigoríthatják az orosz olajimport tilalmára vonatkozó kivételeket

| Szerző: hirado.hu
Hiába nem sérti a szabályokat, amit Bulgária csinál, erre hivatkozva Brüsszelben többen is azt szeretnék, hogy a 12. szankciós csomagban szigorítsák a kivételekre vonatkozó feltételeket. Az Európai Bizottság az új javaslatokat várhatóan a következő napokban terjesztheti elő.

„A szankciós rendszer lyukacsos, mint egy ementáli, annyira, hogy bármit teszünk, mindig három hónappal le vagyunk maradva az oroszok mögött” – mondta egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata a Politico című hírportálnak.

A portál azt írta, a Global Witness civil szervezet, a Center for the Study of Democracy (CSD) és a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) agytrösztök által végzett vizsgálat, valamint a Politico jelentése szerint egy Bulgária területén üzemelő, orosz tulajdonú olajfinomítóból jelentős mennyiségű, orosz eredetű üzemanyag került uniós országokba. A több millió hordó orosz olaj azért kerülhetett egyáltalán a balkáni országba, mert Bulgária egyedi kivételt élvez az orosz olajat sújtó uniós szankció alól.

Kapcsolódó tartalom

A szankciókkal foglalkozó szakemberek szerint ez nem sérti közvetlenül a szankciókat, és mind Bulgária, mind a Lukoil orosz olajvállalat azt állítja, hogy minden szabályosan történt. Ennek ellenére

az uniós országok és a bolgár törvényhozók most azt követelik, hogy Brüsszel szigorítsa az országra vonatkozó különleges szabályokat. Brüsszelnek ehhez pont kapóra jön, hogy az Európai Bizottság az Oroszország elleni 12. szankciócsomagját készíti elő, amelyet várhatóan a következő napokban terjeszt elő.

Emlékeztetőül, a balkáni ország annak idején földrajzi kitettsége miatt maradhatott ki az orosz olajra kivetett szankciókból. Így továbbra is beengedheti a szankcionált országból az energiahordozót, viszont nem értékesítheti azt külföldön. Utóbbira persze vannak kiskapuk: Szófia engedélyezheti az exportot, ha ezek a termékek „kizárólag ukrajnai felhasználásra szolgálnak, vagy környezeti és biztonsági kockázatok miatt nem tárolhatók Bulgáriában”, amennyiben „értékesítésük, szállításuk, átadásuk vagy kivitelük nem a szankciók kijátszására irányul”.

Kapcsolódó tartalom

Az egyébként a Politico cikkéből egyértelműen kiderül, hogy

arra eleddig nem sikerült minden kétséget kizáró bizonyítékot szerezni, hogy Bulgária bármilyen szankciós szabályt is megszegett volna, ám az már önmagában sokakat zavarhat Brüsszelben, hogy az országra külön szabályok vonatkoznak.

„Még ha a Bulgáriát elhagyó finomított termékek egyike sem orosz eredetű, a Kreml akkor is rengeteg pénzt kaszált csak azzal, hogy továbbra nyersolajat küldhet az országba. Idén február 5. és október 31. között Moszkva 983 millió eurót keresett az ilyen szállítmányokon a Global Witness számításai szerint” – fogalmazott a portál.

Az sem lehet véletlen, hogy az Európai Parlament által a múlt hónapban megrendelt jelentés megállapította, hogy „a végrehajtási és jogérvényesítési gyakorlatok mozaikja az EU-ban zűrzavarhoz és kölcsönös félreértésekhez, valamint ellentmondásokhoz vezet a szankciókra vonatkozó kulcsfontosságú rendelkezések tagállami jogi értelmezésében”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió az Európai Parlament strasbourgi üléstermében (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Ajánljuk még