Gyász

Elhunyt Gát György

Üdvözölték a román hatóságok az Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásával kapcsolatos friss brüsszeli javaslatot

A román államfő a közösségi oldalán közölt bejegyzésben, a bukaresti külügyminisztérium pedig közleményben üdvözölte szerdán az Európai Bizottság (EB) bejelentését, miszerint a testület javasolja az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal.

Klaus Iohannis elnök szerdai X-bejegyzésében történelmi jelentőségűnek nevezte az értékelést, amely szerinte Ukrajna és Moldova átfogó reformtörekvéseinek teljes mértékben megérdemelt elismerése.

A bukaresti külügyminisztérium (MAE) is üdvözölte az Európai Unió bővítéséről szóló éves jelentést, az első ilyen típusú dokumentumot, amely Ukrajnára, a Moldovai Köztársaságra és Georgiára vonatkozó értékelést is tartalmaz, miután 2022 júniusában az Európai Tanács elismerte ezen országok európai perspektíváját, Ukrajnának és a Moldovának pedig megadta a tagjelölti státust.

A minisztérium reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság javaslata nyomán még idén megszületik a döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és Moldovával, Georgia pedig megkapja a tagjelölti státuszt.

Kapcsolódó tartalom

A külügyi tárca üdvözölte az Európai Bizottság értékelését a nyugat-balkáni tagjelölt államok előrehaladásáról is, és jelezte: továbbra is támogatja a térség országainak integrációját a bővítési módszertannak megfelelően, továbbá „érdeklődéssel vette tudomásul”, hogy a brüsszeli bizottság új növekedési tervet terjeszt elő a Nyugat-Balkánra vonatkozóan. Bukarest egyetértését hangoztatta a bizottság azon javaslatával, hogy meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával is, amint az ország eléri az ahhoz szükséges szintet.

A román külügyminisztérium szerint az EU bővítése „geostratégiai befeketés” az értékközösségen alapuló egységes Európába, amely Európa békéjét és stabilitását, ezáltal a tagállamok javát szolgálja.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még