Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

Törökország évtizedek óta várja, mégis inkább a háborúban álló Ukrajna uniós csatlakozását sürgeti az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Tanács kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával – többek között erről döntöttek ma Brüsszelben. A decemberi uniós csúcson nagy vita várható. Több tagállamnak aggályai vannak, Magyarország a kárpátaljai magyarok jogtiprása miatt nem támogatja Ukrajna csatlakozási ambícióit.

Az Európai Tanács nyissa meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – ismertette Brüsszel javaslatát az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen szerint Ukrajnának a háború közepette is komoly reformokat sikerült végrehajtania.

Kapcsolódó tartalom

„Jelentős előrehaladást értek el az alkotmányos igazságügyi reformban, a legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács tagjainak kiválasztásánál, a korrupcióellenes programban. Új médiatörvényt fogadtak el, és előrehaladás van a nemzeti kisebbségek ügyében” – értékelt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

„Az Európai Bizottság az elfogadott bővítési jelentésében ugyancsak indítványozza, hogy

Bosznia-Hercegovinával is kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások,

 amennyiben elérik a tagsági feltételek elégséges szintjét, valamint Georgia kapja meg a tagjelölti státuszt, amennyiben az ország bizonyos reformokat végrehajt. Az uniós testület arról is döntött, hogy 2024 és 2027 között 6 milliárd eurónyi, mintegy 2400 milliárd forintnyi támogatást nyújt a nyugat-balkáni országoknak” – jelentette be Várhelyi Olivér szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztos.

Kapcsolódó tartalom

„A Nyugat-Balkánra készült növekedési terv egy teljesen új és merész megközelítés a Nyugat-Balkán és az EU közötti gazdasági és társadalmi szakadék áthidalásának elősegítésére, egyúttal lehetőséget teremtve a régió korai integrációjára az Európai Unióba, még mielőtt csatlakoznának az unióhoz” – tette hozzá Várhelyi Olivér.

Kapcsolódó tartalom

Nem osztja Ursula von der Leyen véleményét Ukrajna uniós tagságáról elődje, Jean-Claude Juncker. A luxemburgi politikus október elején egy lapinterjúban óva intett Ukrajna elhamarkodott európai uniós csatlakozásától.

„Nagyon mérges vagyok néhány európai hang miatt, akik azt mondják az ukránoknak, hogy azonnal tagok lehetnek. Ez nem lenne jó sem az EU-nak, sem Ukrajnának” – szögezte le Jean-Claude Juncker.

Kapcsolódó tartalom

A volt luxemburgi miniszterelnök azonban itt nem állt meg. Kemény kritikát fogalmazott meg Ukrajnáról. Azt mondta, akinek volt köze Ukrajnához, az tudja, hogy

ez olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt.

Az erőfeszítések ellenére nem csatlakozhat, és hatalmas belső reformfolyamatokra van szüksége.

A brüsszeli Politicónak nyilatkozó tisztségviselők és diplomaták is hangsúlyozták, hogy

a tárgyalások megkezdése nem garancia az EU-tagságra.

„Nézzenek csak Törökországra” – idéz a lap egy magas rangú diplomatát. A tárgyalások Ankarával 2005-ben kezdődtek, de jelenleg a mélyponton vannak – emlékeztet a cikk.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik tisztviselő rámutatott, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdéséről szóló döntés erősen politikai volt, tekintve, hogy az ország háborúban áll és a határai jelenleg instabilak.

A magyar kormány minden nemzetközi fórumon harcol a kárpátaljai magyarok, különösen a magyar gyerekek jogaiért

– jelentette ki Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának nyitóülésén. A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: Magyarország addig nem támogatja Ukrajnát, amíg vissza nem állítja a kárpátaljai magyarok jogait.

Kapcsolódó tartalom

„Ukrajnát semmilyen kérdésben sem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítja azokat a törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az Európai Bizottság ajánlásairól a tagállamok vezetői az Európai Tanács december közepi csúcstalálkozóján dönthetnek.

Kiemelt kép:  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó:  MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ajánljuk még