Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Terroristák lapulhatnak a magyar–szerb határnál a migránsok között: az Iszlám Állam, a Hamász és az al-Kaida is jelen van

Ott lapulnak a potenciális terroristák a mind nagyobb számban érkező illegális bevándorlók között – számolt be a Magyar Nemzet a múlt héten nyilvánosságra hozott nemzetbiztonsági jelentés alapján. A szervezett bűnözés legjövedelmezőbb üzletágát, az embercsempészetet a balkáni útvonalon teljesen átvették a mindinkább radikalizálódó afganisztáni csoportok. A hatalmas bevételből pedig terrorista köröket is finanszírozhatnak, ráadásul a terrorkockázatot növeli az izraeli háború is.

Belgrádot a fokozott rendőri intézkedések ellenére sem kerülik el az illegális bevándorlók, akik egyike arcát nem vállalva nyilatkozott az M1 Híradónak. Azt mondta, a magyar határon át szeretnének bejutni az Európai Unióba, de ott egyre több akadályba ütköznek.

„A rendőrség miatt most nagyon nehéz tovább mennünk. Mindenhol ott vannak, nem lehet őket elkerülni. De mi akkor is el akarunk jutni Európába, csak sikerüljön továbbmennünk Szerbiából!” – mondta a Németország felé tartó csoport egyik tagja.

Kapcsolódó tartalom

A migránsok annak ellenére sem adják fel, hogy

a magyar határ közelében már tíz napja tart a szerb rendőrség akciója.

A hatóságok azután vonultak ki a térségbe, hogy az embercsempészbandák órákon át lőttek egymásra Horgosnál. A tűzharcban legalább három illegális bevándorló meghalt.

Kapcsolódó tartalom

A szerb rendőrök azóta is akcióznak,

eddig csaknem 3000 illegális bevándorlót szállítottak el az észak-bácskai térségből.

Mészáros György, a köztelevízió Szabadkáról bejelentkező tudósítója elmondta, hogy az erdők bejárata felé vezető, az autópályán átívelő felüljárókat páncélozott harckocsik ellenőrzik, a kommandósok pedig golyóálló mellényekben, teljes harci felszereléssel hat tele tartalék tölténytárral felfegyverkezve, felszerelkezve tisztítják az erdőt a migránsoktól.

Kapcsolódó tartalom

Az átfogó akció hatása a határ magyar oldalán is érzékelhető, hiszen mindössze 19 határsértővel szemben kellett intézkedniük a magyar rendőröknek az elmúlt hétvégén. Bár a határsértők száma az elmúlt időszakban ennek köszönhetően csökkent a déli határon, szakértők azonban rámutattak, mindez csak ideiglenes lehet, hiszen

a migránsok továbbra is folyamatosan érkeznek a térségbe.

Jelenlétük pedig egyre nagyobb veszélyt jelent – ez derült ki abból a titkosszolgálati jelentésből, amelyet a múlt héten hoztak nyilvánosságra.

Az illegális bevándorlók között  már ott lapulnak a potenciális terroristák

– írta a Magyar Nemzet. A lap a jelentésre hivatkozva úgy fogalmaz: az embercsempészetet teljes egészében leuralták a mindinkább radikalizálódó afganisztáni csoportok, ezek irányítását pedig a tálib kormányzat tartja kézben. Mindez pedig kiemelt kockázatot jelent, hiszen egy

olyan bűnözői kör jelent meg, amelynek tagjai gátlástalanok és nyíltan vállalják az erőszakot.

Ezek a csoportok olyan magatartásformát hoztak otthonról magukkal, amely szerint az ellenséges katona megtámadása és legyőzése dicsőséget jelent.

Kapcsolódó tartalom

A helyzetet rontja, hogy az embercsempészet egyre nagyobb üzlet – erre a Migrációkutató Intézet vezető kutatója hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádióban. Tóth Klaudia elmondta: a jelenleg is súlyos helyzet tovább romolhat, így a

leszámolásokból vélhetően egyre több lesz a jövőben.

„Egy bevásárlóközpont parkolójában korábban, most meg az erdős részeken lövöldöztek, már halálos áldozatokkal is lehet számolni, és ezeknek az összekapcsolódása oda vezet, hogy mindez a déli határt védőkre is egyfajta fizikális, biztonsági fenyegetést jelent” – magyarázta Tóth Klaudia.

Kapcsolódó tartalom

A jelentésből az is kiderült, hogy

az Iszlám Állam, az al-Kaida és a Hamász terrorszervezetek is jelen vannak a szerb–magyar határon.

A terrorkockázatot pedig csak növeli a Hamász és Izrael között zajló fegyveres konfliktus. A háborút világszerte palesztinpárti tüntetések kísérik.

Kapcsolódó tartalom

Nemrég a Politico mutatott rá, hogy Európának az iszlamista terror újabb hullámával kell szembenéznie.

A legnagyobb fenyegetést az úgynevezett „magányos farkasok” jelenthetik, vagyis azok a potenciális elkövetők, akik online kurzusokon iszlamista hitszónokok tanításai által radikalizálódtak és képesek váratlan támadásokat végrehajtani a civilek ellen.

Kiemelt képen: A szerb rendőrök elvezetnek egy őrizetbe vett migráns férfit a magyar határnál lévő Horgosnál 2023. október 29-én (Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium)

Ajánljuk még