Baleset

Szalagkorlátnak ütközött egy utánfutót vontató személyautó, több kilométeres a torlódás az autópályán

Komoly kihívást jelent Kínának a palesztin–izraeli konfliktus

| Szerző: hirado.hu
Komoly kihívást jelent Kína számára a palesztin–izraeli konfliktus, Peking ugyanis egyre mélyebb gazdasági kapcsolatokat épített ki Izraellel is, ám az eddig elért eredményeket az is megrengetheti, hogy Kína nem kritizálta a Hamász brutális támadását a zsidó állam ellen.

Kína korábban hagyományosan semleges pozíciót vett fel a közel-keleti konfliktusokban. Az izraeli–Hamász háború viszont most komoly kihívást jelent a keleti nagyhatalom számára – írja a Nikkei Asia cikkét szemléző Portfolio.hu.

Kapcsolódó tartalom

Kína az elmúlt években folyamatosan növelte globális befolyását, ennek egyik legfontosabb területe pedig a Közel-Kelet volt. Hszi Csin-ping kínai elnök igyekezett békítőként megjelenni a helyi konfliktusok esetében.

Kapcsolódó tartalom

A portál rámutat, hogy ennek a stratégiának az a célja, hogy a térségben csökkenő szerepkört betöltő Egyesült Államok helyét átvegye a régióban.

Peking Izraellel is egyre mélyebb gazdasági kapcsolatokat épített ki, a kínai semlegességi politika azonban megrengetheti az eddigi eredményeket.

Kína nem kritizálta a Hamász támadását a zsidó állam ellen, ráadásul a kínai közösségi médiában terjedő antiszemita hangok megkérdőjelezik az ország álláspontját. Randall Schriver korábbi amerikai védelmiminiszter-helyettes szerint Pekingnek az indo–csendes-óceáni térség eseményei fontosabbak, inkább arra koncentrál.

Vannak egyéb érdekek is, amelyekre figyelnie kell Hszi Csin-pingnek. Egyrészt

a keleti hatalom erős kapcsolatokat épített ki Izrael ősellenségével, Iránnal is,

a perzsa államot sokan látják a Hamász támadásának hátterében.

Másrészt Kína északnyugati országrészében jelentős muszlim kisebbség él, és

félő, hogy radikális lépéseket váltana ki, ha Peking Izrael mellett foglalna állást.

A semleges álláspont megváltoztatását azonban egyre jobban követelik Jeruzsálemből.

Kapcsolódó tartalom

Kína törekszik arra, hogy a már megszerzett közel-keleti pozíciókat megtarthassa, ám az is fontos szempont, hogy Peking az Egyesült Államoktól eltérő véleményével jelezze a világrendben betöltött szerepét.

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai államfő (Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook)

Ajánljuk még