Aktuális

Kilencvenmillióval lett gazdagabb egy szerencsés lottójátékos

Van egy terület, ahol az USA az oroszoktól függ – úgy néz ki, már nem sokáig

| Szerző: hirado.hu
A Biden-kormányzat állami megrendelésekkel és beruházásokkal segítené ki a gyengélkedő nukleáris iparát, amellett, hogy szankciók alá helyezné orosz vetélytársát. Mindezt azért, hogy oldja a nukleáris energia terén fennálló függőségét Oroszországtól.

Az Egyesült Államok függése Oroszországtól a nukleáris fűtőanyagok terén nemzetbiztonsági veszélyt hordoz magában – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a Financial Timesnak.

Kathryn Huff, az atomenergiaért felelős államtitkár szerint

rendkívül aggasztó, hogy az Egyesült Államok atomreaktor-flottája által használt üzemanyag mintegy 20 százalékát orosz beszállítóktól szerzik be.

Rámutatott, Oroszország ellenőrzi a világ dúsított urán kapacitásának közel 50 százalékát, és évek óta sikeresen alkalmazza azt a taktikát, hogy aláígér az amerikai piaci szereplők által meghatározott áraknak.

Kapcsolódó tartalom

Elengedhetetlen, hogy megszabaduljunk függőségünktől, különösen az orosztól” – fogalmazott Huff, megjegyezve, hogy ha Amerika nem tesz ilyen irányú lépéseket, akkor Oroszország továbbra is megtartja magának a piacot, ami nemzetbiztonsági szempontból, de az éghajlatváltozás és az energiafüggetlenség szempontjából is tragikus következményekkel járna.

A Financial Times brit gazdasági napilap emlékeztet, az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókat vezettek be az orosz olaj- és gáziparral szemben a tavaly februári Ukrajna elleni támadást követően, ami Moszkvának dollármilliárdos bevételkieséseket okozott.

Washington azonban mindeddig tartózkodott attól, hogy megakadályozza az orosz atomenergia-óriás Roszatomnak, hogy nukleáris fűtőanyagot és más szolgáltatásokat értékesítsen az amerikai és a nyugat-európai erőműveknek, ugyanis az alternatív ellátási források meglehetősen szegényesek.

Csak néhány nyugati beszállító van, például a francia Orano és Urenco, valamint egy-egy brit, német és holland konzorcium. Mindemellett a Roszatom leányvállalataként működő Tenex a világon az egyetlen olyan cég, amely kereskedelmi forgalomban új típusú üzemanyagot értékesít, Haleu néven. Ez képes új generációs kisebb méretű és nagyobb hatékonyságú reaktorokat is ellátni.

Kapcsolódó tartalom

Huff elmondta,

az amerikai kormányzat 2,16 milliárd dollárnyi plusztámogatást kért a kongresszustól annak érdekében, hogy ösztönözze az amerikai vállalatokat a dúsítási és átalakítási kapacitásuk növelésére. A terv szerint az energiaügyi minisztérium hosszú távú vásárló lenne, és ez kedvező a vállalatoknak, biztosítva a bővülő atomreaktor-flotta megfelelő üzemanyag-ellátását.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor véleménye szerint

az orosz nukleáris ipart is kemény szankciókkal kellene sújtani, ugyanis amennyiben ez elmarad, az nagyban veszélyezteti az említett beruházások megtérülését.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern logója (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Ajánljuk még