Időjárás

Kora nyárias idővel fordulunk rá a hétvégére, mutatjuk, hány fok várható

Bányászok csaptak össze a rendőrökkel Bolíviában

Bolíviában bányászok csaptak össze hétfőn a fővárosban, La Pazban a rohamrendőrökkel egy tüntetésen, hogy új engedélyeket követeljenek az arany kitermelésére a kormánytól olyan területeken, amelyeket a környezetvédők meg akarnak védeni.

A helyi média szerint a tüntetők a védett területekért felelős nemzeti szolgálat (Sernap) és a bolíviai bányászatot szabályozó közigazgatási hatóság székhelyét akarták elfoglalni.

Az összecsapásokat követően több intézményt rendőri védelem alá helyeztek

– közölte a sajtóval Jhonny Aguilera belügyminiszter-helyettes. A hatóságok feloszlatták a megmozdulást, a rendőrség sérültekről és letartóztatásokról nem számolt be.

A Bolíviai Aranybányász Szövetkezetek Szövetsége, amely hétfőn határozatlan idejű sztrájk kezdetét hirdette meg, La Pazban újabb megmozdulásokra buzdít, és Luis Arce bolíviai elnökkel akar tárgyalni.

A szövetség vezetői azt követelik, hogy a hatóságok adjanak ki új engedélyeket az aranybányászathoz olyan erdős területeken, amelyeket a környezetvédők szerint védeni kellene.

„Nem hagyjuk el La Paz városát, amíg nem érjük el céljainkat”

– figyelmeztetett a szövetség vezetője, Roger Coata.

Marcelo Ballesteros bányaügyiminiszter-helyettes azt mondta, hogy a kormány kész a párbeszédre, de azt nem mondta meg, hogy az államfő fogadja-e a bányászokat. A helyi statisztikai hivatal szerint Bolívia aranyexportja 2021-ben 53,3 tonna volt, mintegy 2,5 milliárd dollár (905 milliárd forint) értékben.

Kiemelt képünk: MTI/EPA/EFE/Luis Gandarillas

Ajánljuk még