Gyász

Elhunyt Gát György

Külföldi megbízásból festhették a Dávid-csillagokat a párizsi házfalakra

A múlt héten a párizsi és az elővárosi házak falára festett Dávid-csillagokat egy külföldön élő személy kifejezett kérésére készíthették – közölte Laure Beccuau párizsi ügyész kedden.

Október 31-én reggel mintegy hatvan, sablonnal készített kék csillagot találtak több párizsi kerületben és két elővárosi negyedben. Az ügyben megbízott vizsgálóbírónak kell „azonosítania az elkövetőket és elemezni az akció mögött meghúzódó szándékot” – jelezte közleményében az ügyésznő.

Laure Beccuau szerint a nyomozás azt már megállapította, hogy „ezeket a feliratokat egy férfi és egy nő készítette, egy egyedi útvonal alapján, egy harmadik személy jelenlétében, aki lefényképezte a rongálásokat”.

A férfi és a nő azóta elhagyta Franciaországot – olvasható a közleményben.

Összefüggésbe hozták őket más bűncselekményekkel is, amelyeket Párizsban négy nappal korábban követtek el, s amelyek miatt egy másik duót, szintén egy férfit és egy nőt előállítottak. Mindketten Moldovában születtek.

„Egy helyi lakos látta őket, amikor egy kék csillagot stencileztek egy falra. Azt mondták, hogy egy harmadik féltől kaptak megbízást a munkára, pénzért cserébe, amelyet bizonyított egy orosz nyelvű beszélgetés a telefonjukban” – írta az ügyész.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyészség szerint „a telefonos kutatások arra utalnak, hogy a két elkövető pár ugyanazzal a harmadik féllel állt kapcsolatban. Nem zárható ki tehát, hogy a kék Dávid-csillagok festését Párizs környékén egy külföldön élő személy kifejezett kérésére hajtották végre” – állapította meg az ügyészség.

A rendőrség nagyon gyorsan azt a feltételezést részesítette előnyben, amely szerint külföldi megbízó állhat az ügy hátterében.

Laurent Nunez párizsi prefektus vasárnap úgy vélte, hogy a többi antiszemita cselekményhez képest atipikus esetről, egy összehangolt akcióról van szó, amelyet úgy tűnik, hogy egy elkövetői csoport hajtott végre. Elmondása szerint mintegy 250 Dávid-csillagot festettek különböző házakra, időnként olyanokra, ahol zsidó közösségek élnek, néha pedig nem.

A kormány vasárnap azt közölte, hogy 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma, és 486 embert, köztük 102 külföldit előállítottak október 7-e, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadása óta.

Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok. Franciaországban él Európában a legnagyobb – 500-600 ezresre becsült – zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti.

Ajánljuk még