Baleset

Súlyos buszbaleset történt egy kelet-szlovákiai településen

Erőszakos bűnbandák, fokozódó harcok – a titkosszolgálati jelentés szerint egyre súlyosabb a helyzet a déli határon

Egyre erőszakosabbak a bűnbandák és fokozódnak a területharcok a déli határon – erről írt a Magyar Nemzet. A lap úgy fogalmaz: a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a határőrök is egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve. Az elmúlt héten csaknem 3500 bevándorlót fogtak el és kísértek vissza Szerbiába.

Brüsszel legújabb migrációs paktuma szerint újra kellene nyitni a debreceni befogadóállomást is – erről a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszélt múlt héten az M1-en.

Dömötör Csaba kiemelte,

a migráció azért is szerepel a nemzeti konzultáció kérdései között, mert amikor több százezer ember kiáll egy vélemény mellett, az egy megerősítő eszköz a kormány kezében a Brüsszellel szembeni tárgyalásoknál.

A debreceniek örültek, amikor 2015 végén sikerült bezárni a Sámsoni úti befogadóállomást, nem szeretnék, ha újra illegális migránsok ezrei jelennének meg a településükön – a Századvég jogi szakértője beszélt a Kossuth Rádióban.

„A debreceniek rettegtek attól az állapottól, ami 2015-ig fennállt, amikor a jelenlegi kormányzat közbenjárására is, de végül is a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal úgy döntött, hogy bezárja ezt a tábort, most újra ezt szeretnék megnyitni” – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

Kapcsolódó tartalom

Egyre erőszakosabb bűnbandák és fokozódó területharcok a déli határon

– erről ír a Magyar Nemzet.

A lap azt írja, a múlt héten nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentésből kiderül: egyre súlyosabb a helyzet a szerb–magyar határon. Kiemelik, a dokumentumból kiderült például, hogy a – főként afgán – bűnbandák vezetői és tagjai között olyanok is vannak, akik rokoni kapcsolatban állnak a tálib kormányzat vagy éppen a terrorszervezetként nyilvántartott Hakkáni csoport vezetőivel. A jelentés szerint a szóban forgó csoportok olyan magatartásformát hoztak otthonról magukkal, amely szerint az ellenséges katona megtámadása és legyőzése dicsőséget jelent. Tagjainak nyíltan felvállalt erőszakkészsége és gátlástalansága kiemelt kockázati tényezőt jelent.

Véres szamurájkard és rengeteg elhasznált töltényhüvely – többek között ezt találta a Pesti Srácok Szerbiában forgató stábja az egyik korábban migránsok által használt épületben. A filmben helyiek mesélik el tapasztalataikat, hogyan változtatták meg korábbi életüket az illegális migránsok, akik az elmúlt időszakban szinte naponta gépfegyverekkel lövöldöztek a magyar határ közelében.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Ajánljuk még