Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Egész Kárpátalja gyászolja az értelmetlenül meghalt munkácsi hegyi rohamdandárt, ahol magyarok is szolgáltak

Háromnapos gyász kezdődött Kárpátalján, miután hétvégén brutális támadás érte a kárpátaljai hegyi rohamdandárt. Éppen egy ünnepségen vettek részt a katonák, amikor rakétatalálat érte őket. Legalább 28-an meghaltak és 60-an megsérültek. Az elesett katonák tiszteletére ma gyertyát gyújtottak és félárbocra engedték az ukrán lobogót. Magyar Levente külügyi államtitkár a térségbe utazott, ahol Magyarország részvétét fejezte ki.

Gyűlnek a virágok és a mécsesek Munkács központjában. Félárbócon az ukrán lobogó, a kis lángok pedig a kárpátaljai 128-as hegyi rohamdandár elesett katonáiért világítanak.

Pénteken

megrendítő erejű orosz csapás érte a kárpátaljai alakulatot, amiben a legtöbb magyar is szolgál.

Nem hivatalos információk szerint hatvan katona sebesült meg, és legkevesebb huszonnyolcan életüket vesztették.

Kapcsolódó tartalom

Óriási ütésként, traumaként élte meg az újabb áldozatok hírét Matl Péter. A szobrászművész azt mondta,

folyamatosan gyászolnak, rengetegen haltak meg a háborúban.

„Szörnyű tragédia. Mindnyájan azt várnánk, hogy mikor lesz ennek vége, hogy újra fel tudjunk lélegezni. Nem tudom, sötétülnek a fellegek” – mondta Matl Péter.

Zaporizzsja megyében, egy fronthoz közeli faluban történt a tragédia. Pénteken a kárpátaljai alakulat tisztjei és szakaszvezetői azért találkoztak, hogy kitüntetéseket vegyenek át. Nem sokkal később az oroszok Iszkander rakétákkal támadtak rájuk, ugyanis a ceremóniát egy orosz megfigyelő drón is kiszúrta.

„A tragédiát elkerülhette volna Ukrajna”

– mondta Volodimir Zelenszkij a támadás után, és együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit. Azt ígérte: szigorú vizsgálat lesz az ügyben.

Kapcsolódó tartalom

„Büntetőeljárás indult, és már tart a nyomozás. A legfontosabb, hogy kiderítsük, pontosan mi történt, és megelőzzük a tragédia megismétlődését. A nyomozásnak tisztességes választ kell adnia a hozzátartozóknak és a társadalomnak a pontos körülményekre, és hogy ki adott rossz parancsot” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Hétfőtől háromnapos gyászt hirdettek a 128-as dandár elesett katonáinak emlékére. Kárpátalja-szerte félárbócra engedték a lobogókat, és istentiszteleteket tartottak. Több iskolában a gyerekek is az áldozatokra emlékeztek.

Kárpátalja katonai kormányzója hatalmas tragédiának nevezte a 128-as dandár veszteségeit.

Viktor Mikita a magyar külügyminisztérium Kárpátaljára látogató államtitkárával Magyar Leventével közösen koszorúzta meg az ungvári Kálvária temetőben a hősi halált halt ukrán katonák parcelláját

Kapcsolódó tartalom

„Ez egy nagy tragédia, ahogy Kárpátalja, úgy egész Ukrajna számára. Ma őket gyászoljuk. Magyar Leventével felkerestük a katonáink sírkertjét az ungvári temetőben, ahol virágot helyeztünk el és leróttuk tiszteletünket. Megemlékeztünk az áldozatukról, amit azért hoztak, hogy mi itt nyugalomban, harcok nélkül élhessünk” – mondta Viktor Mikita.

A 128-as hegyidandár tragédiája miatt a magyar külügyminisztérium államtitkára részvétét fejezte ki Ungváron.

„Ez még inkább alátámasztja azt a magyar narratívát, hogy a béke mindennél előbbre való. Mert itt lehet igazán megtapasztalni, hogy a háború pusztítása mivel jár. És amikor az ember olvassa a fiatalabbnál fiatalabb emberek neveit akkor átérzi, hogy ez az ország most mit él át” – mondta a politikus.

Kapcsolódó tartalom

Sokan közben arra hívják fel a figyelmet, hogy

a kárpátaljai katonákat az orosz–ukrán háború kezdete óta egyszer sem küldte pihenőre a kijevi hadvezetés.

Ráadásul a leghevesebb harcokban vetik be őket.

Kapcsolódó tartalom

A dandár ott harcolt Herszonnál, majd a bahmuti és szoledari „húsdarálóban” is teljesítette a feladatát.

A 128. hegyi rohamdandár a háború kezdete óta súlyos – köztük igazoltan magyar – veszteségeket szenvedett,

többször a teljes megsemmisülés veszélye fenyegette.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még